Har du tid och möjlighet att ligga i hängmattan i sommar? Här är tips på nya och gamla böcker, poddar och filmer som berör ämnet psykisk hälsa.

Att läsa, se och lyssna på historier om psykisk ohälsa kan ibland vara tröstande och inspirerande. Med det i åtanke skickade vi ut frågan på Facebook, och det kom in många fina tips. En av kommentatorerna hade dock en relevant invändning: “Inte läser jag om psykisk ohälsa när jag vill koppla av”. 

Men förhoppningsvis ger nedanstående tips både hopp och igenkänning. 

Böcker

Mentalaren och Mentalaren ändrar sig av Jonny Käll

(Bokförlag Tibblin & Partner)

“Det var sommar och hett som i helvetet. Jag var inlagd på mentalen ännu en gång. Min dåvarande flickvän som naturligtvis aldrig förstod mig hade först följt med mig till psykakuten”.

Så börjar Jonny Källs bok Mentalaren. Jonny Käll har enligt egen utsago “ett bråkigt förflutet” och har bland annat arbetat som skådespelare, plåtslagare och inom vården. “Mentalaren” och “Mentalaren ändrar sig” är två böcker i en. Den första skrevs 2003 och den andra 2022. Böckerna handlar om en skrivande man och hans förhållande till psykiatri, kärlek och sex. En dråplig och öm bok, enligt författarens egen beskrivning.

Jonny Käll har också skrivit boken Amygdala, ett projekt som tog trettio år. Jonny berättar via mejl att den var pjäs först och lästes inför publik på Teater Uno i Göteborg och trycktes sedan som bok. Nu har den skrivits om till prosa.

Senare i sommar kommer Vox Vigor att publicera ett kapitel ur Mentalaren ändrar sig, samt en krönika av Jonny Käll.

Beteendevetaren som blev schizofren – En berättelse om psykisk ohälsa i ett samhälle med vänsterdominant hjärnstyre av Christina Skagert 

(Liten upplaga)

“Denna bok är en blandning av självbiografi och faktabok och  handlar om nuvarande sjukvård och nuvarande pedagogik inom skolans värld, men jag skriver också mycket om framtidens hälsovård och framtidens skola”, berättar  Christina Skagert.

Läs mer om boken här.

Mitt galna liv av Arvid Lagercrantz

(Lind & co)

En självbiografi av journalisten Arvid Lagercrantz som lever med bipolär sjukdom typ 1 och berättar om de olika stadierna fram till accepterandet av sjukdomen.

Läs mer här.

Hysterikan: En konstnärs berättelse om psykos av Julia Pivén, Jarl Torgerson, Lennart Lundin 

(Konststycke förlag)

Boken berättar i text och bild om erfarenheten av att inte längre kunna lita på sina egna sinnen. Läs mer på Julia Pivéns hemsida.

Handbok för Psykon av Tove Lundin

(Gothia Kompetens)

Tove Lundin skrev boken hon själv hade saknat när hon fick sin adhd-diagnos. Läs mer om boken i Maria Fornstedts intervju i Vox Vigor.

Jag upphäver gravitationen: En bok om att leva med autism av Marius Alexander Forselius

Ur presentationen: “Jag Upphäver Gravitationen” är en berättelse om att leva med autism, asperger och ADHD och hans kämpande för att ta sig in i ett neurotypiskt samhälle där socialt kapital, kompetens, nätverk och bostad samt släktskap prioriteras före faktiska kunskaper, talanger och meriter.”

Du når författaren till exempel via Instagram, kontot heter @levamedautism.

Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf

(Albert Bonniers förlag)

“Boken är en av de allra bästa romanerna på svenska. Den läser jag gärna om i sommar”, skriver en av kommentatorerna på Facebook. Selma Lagerlöfs roman kom ut 1914 och handlar om den värmländske torparen Jan som älskar sin dotter över allt annat. När hon flyttar till Stockholm och slutar höra av sig, sjunker han in i en drömvärld där hon är förnäm kejsarinna av Portugallien och han tror att han själv är kejsare.

Känslofällan: ta makten över dina känslor, tankar och ditt beteende av Siri Helle

(Bonnier Fakta)

Ur beskrivningen: “Tvärtemot klämkäcka råd om positivt tänkande och att “följa magkänslan” säger beteendeprincipen: Förändra hur du agerar så förändras också dina tankar och känslor. Detta kraftfulla verktyg, med grund i KBT, har revolutionerat livet för miljontals människor världen över.” Författaren Siri Helle är psykolog.

“Utanför diagnosmanualen – ett liv värt att leva” av Anna Nyström

Anna Nyström har skrivit för Vox Vigor (till exempel i denna text om “psykiatrilotteriet”). Boken är en fortsättning på debutboken Kan jag få låna någon annans liv? Beskrivning: “Jag berättar med dikter och andra betraktande texter om min nya väg i livet, och uttrycker mina tankar om och upplevelser av en empatilös psykiatri som inte ser individen bakom alla sina diagnosmanualer.”

Läs mer här.

Drunkna inte i dina egna känslor: en överlevnadsbok för sensitivt begåvade av Maggan Hägglund och Doris Dahlin

(Libris förlag)

Denna bok handlar om HSP (Highly Sensitive Personality, sensitivt begåvad) och hur man tar vara på sin känslighet.

En kommentator tipsar också om den brittiske författaren Matt Haigs böcker.

Poddar

Ångestpodden

Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg gräver i sina psyken. Läs mer på Ångestpoddens hemsida.

Sinnessjukt

En podd om psykisk ohälsa med Christian Dahlström. Han har även skrivit en bok som heter ”Panikångest och depression”. Läs mer på hemsidan.

Kafferast i kunskapsfabriken

NSPH:s podd finns här.

Radio Galen

En podcast av RSMH Lund, som började som närradio och numera finns på Soundcloud.

Bryt ytspänningen

RSMH Ungas podcast och finns även den på Soundcloud.

Radio Totalnormal

Drivs av mediehuset Fanzingo och samarbetar med Fountain House i Stockholm. Mer information finns här.

Prestationspodden

Beskrivs som Sveriges största podcast om stress och vill enligt egen utsago “lyfta på skämskudden” för alla som blivit utbrända av för mycket prestationskrav och stress. Du hittar den här.

Hjärnkollspodden

Informerar om vad Hjärnkoll är och intervjuar olika personer, till exempel Hjärnkollsambassadörer och professionella inom psykiatriområdet. Du kan lyssna på den på Youtube.

Filmer

A beautiful mind (2002)

Filmen regisserades av Ron Howard, med Russell Crowe i huvudrollen, och är ett biografiskt drama om den excentriske matematikern John Nash som insjuknar i schizofreni.

Birdy (1984)

En film om två vänner som återvänt från trauman under Vietnamkriget. En av dem blir så besatt av fåglar att han till slut tror att han är en fågel och blir inlåst på ett mentalsjukhus. Med Matthew Modine och Nicolas Cage, i regi av Alan Parker.

Fler filmtips om ämnet psykisk ohälsa kan till exempel hittas på sajten Moviezine.

Ytterligare några lästips i Vox Vigor

• Barnboken Adnans hemlighet av Peppe Engman och Rana Kadry handlar om att leva med en förälder som har PTSD, Posttraumatiskt stressyndrom.

• Vox Vigors skribent Linda Åkesson skriver om Jon Henrik Fjällgrens självbiografi som inspirerat henne i kampen mot psykisk ohälsa.

• Jonas Sherlock Lindman har läst en faktabok om fördelarna med dynamisk korttidsterapi.

Sammanställning: Marja Beckman

Bild: Vox Vigor-medarbetare testar hängmattor i Skellefteå.
Foto: Monica Atterberg