Kultur

Jon Henrik Fjällgren inspirerar mig
i min egen kamp!

Blå himmel som visas som målade linjer mort svart bakgrund. Solen syns lysa fram på ett litet ställe. Foto. Linda Åkesson.

En av de starkaste biografier jag har läst är ”Månbarn” av Jon Henrik Fjällgren. Den har några år på nacken, men jag upptäckte den nyligen. Och den träffade mig rätt i magen. Spännande som en roman från första raden. Han har liksom jag själv blivit utsatt för mycket mobbning och förtryck, men tagit sig vidare och vänt negativt till positivt. Det inspirerar mig därför i min egen kamp både för mig själv och min aktivism, eftersom det finns många likheter mellan hur samerna och människor med funktionsvariationer blivit behandlade genom tiderna.

Under de perioder jag inte mår så bra tvivlar jag på mig själv och har total avsaknad av inspiration. Då blir böckerna mina bästa vänner. Allra helst litteratur som jag kan relatera till och få ny kraft av. Gärna biografier av starka personligheter. Jag visste en hel del om Jon Henrik Fjällgrens liv sedan tidigare, från hans medverkan i Stjärnorna på slottet. Men jag blev ändå gång på gång både överraskad och chockad när jag läste hans bok. Jon Henrik Fjällgren beskriver allt på ett sådant sätt att man verkligen dras in i historien som att man själv var där. Röster, kyla, känslor, dofter – allt blir otäckt nära. Särskilt om man som jag har en del liknande upplevelser med mobbning och förtryck för att jag anses vara annorlunda. Jag är också uppvuxen i ett litet samhälle, där bymentaliteten är stark och där den som är en “främmande fågel” får kämpa för att finna en plats. Hur lätt det är att gå vilse och hamna på dåliga stigar. 

De yttre och inre hoten

Det pratas hela tiden om att vi måste slå vakt om den biologiska mångfalden när det gäller djur och växter, men det måste gälla även för människor! För på samma sätt som olika slags djur fyller sin viktiga funktion så gör människan det också. Det uttalas alltmer högt om att det pågår en utrotning av individer med funktionsnedsättning. Antalet barn som till exempel föds med Downs syndrom har minskat drastiskt sedan fosterdiagnostikens genombrott. Men till skillnad från samerna, kan människor med funktionsnedsättning aldrig dö ut eftersom det alltid kommer födas skadade foster eller vi skadas genom olyckor och sjukdomar. För utrotas en sjukdom så kommer det alltid en ny. Men konsekvenserna blir andra för oss. Ju ovanligare en sjukdom är desto mindre resurser läggs på forskning och det blir också svårare att slå vakt om våra rättigheter, argumentera för tillgänglighet med mera. 

Det är alltså extremt viktigt att vi håller ihop och stöttar varandra! Precis så som Jon Henrik Fjällgren beskriver hierarkierna och förtrycket mellan samerna, finns hierarkierna och förtrycket inom funktionshinderrörelsen tyvärr. Detta tillsammans med det förtryck vi blir utsatta för av samhället har släckt och kommer fortsätta att släcka många liv! Om man förvägras rätten till nödvändig personliga assistans, när kulturella och religiösa synsätt skambelägger diagnoser och sjukdomar och när vi hela tiden matas med nya budskap om att vi inte har samma rättigheter i samhället. Då är det tufft att hitta en livsmening. Men livet har så mycket vackert och roligt att erbjuda. Och det är okej att flippa ur. Hat, aggressioner, bitterhet, det måste ut och ventileras på något sätt. Och alla har vi kraften inom oss någonstans och är bra på något. Men vi behöver bli påminda. Precis som politiker, skolpersonal och andra i maktposition bör påminnas. Så tack bäste Jon Henrik Fjällgren!

Jon Henrik ler i traditionella samiska kläder.
Porträtt av Jon Henrik Fjällgren.
Foto: Maria Östlin, uppskalad

FAKTA JON HENRIK FJÄLLGREN
Vem? Samisk sångare och jojkare född 1987.
Tv-program: Talang Sverige 2014 (vinnare), 
Melodifestivalen 2015, 2017, 2019 och 2023. 
Let´s dance (vinnare) 2018, Stjärnornas stjärna 2020, 
Stjärnorna på slottet 2022.
Böcker: Månbarn, med förf. Maria Andersson, 
The book affair förlag 2020. 

Text och foto överst: Linda Åkesson

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Blå himmel som visas som målade linjer mort svart bakgrund. Solen syns lysa fram på ett litet ställe. Foto. Linda Åkesson.
Linda Åkesson:
Jon Henrik Fjällgren inspirerar mig
i min egen kamp!