Samhälle

GALENFESTIVALEN i Uppsala BLIR DIGITAL
– TÄVLING UTLYSES!

Hjärnkoll Uppsala län arrangerar i år tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan Galenfestivalen för åttonde gången i rad. Men på grund av den pågående coronapandemin kommer aktiviteterna att köras digitalt den 26 september.


– En fördel kan vara att vi på det här sättet kan nå hela Uppsala län och inte bara Uppsala, säger Kurt Nyberg, ordförande  i Hjärnkoll Uppsala län.
Det är Hjärnkolls attitydambassadörer som leder arbetet med Galenfestivalen.

Kreativitet och galenskap

– Ursprungstanken var att ambassadörerna som arbetade allvarligt hela året med föreläsningar om sin sjukdom eller funktionsvariation en dag om året skulle få släppa loss och visa sin kreativa sida. Kreativitet och galenskap hänger litet ihop, säger Kurt Nyberg.

Hattparad och levande bok

På programmet står en hattparad som tidigare år, men nu digital. Ambassadörerna kommer att spela och sjunga. ”Levande bok” finns också kvar. Det går till så att ambassadörerna hittar på olika boktitlar. Ämnena kan till exempel vara ”Vad har schizofreni med kreativitet att göra?” eller ”Positiva konsekvenser av att vara måttligt deprimerad”. Allmänheten får anmäla sitt intresse att ställa frågor. Denna gång blir anmälan antagligen via sms.

Vad blir det mer? Hjärnkoll utlyser en tävling

Vad kan man göra på en digital festival? Kom med förslag senast den 24 juli 2020 på Hjärnkolls informationssida om den digitala Galenfestivalen! De tre bästa förslagen som går att genomföra får pris. Övriga tips på aktiviteter kan också komma att genomföras.

Om man inte har dator eller smartphone

Många, speciellt personer med psykisk ohälsa, har inte egen dator med Internetuppkoppling eller smartphone. Hjärnkoll undersöker olika möjligheter för att även de ska kunna delta. Träffpunkter i länet kommer att tillfrågas om de har möjlighet att tillhandahålla datorer för visning på plats..


Bild: Hjärnkoll, Uppsala län
Text: Monica Atterberg

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Monica Atterberg:
GALENFESTIVALEN i Uppsala BLIR DIGITAL
– TÄVLING UTLYSES!