7 september, 2024
Samhälle

Unga ambassadörer minskar stigmat i skolan – Galenfestivalen 2024

Erica i rosa klänning och tiara, och Patrik med röd hemmagjord hjärnkolls-hatt.
Patrik provar Ericas röda Hjärnkolls-hatt.
Foto: Mattias Tengstrand

Hjärnkoll Uppsalas årliga Galenfestival hölls i lördags 24 augusti och som vanligt i stadsträdgården. Vox Vigor fick möjligheten att prata med två av deras ambassadörer inför skolturnén i höst.

Vinden river i tältet som står över Vox Vigors bord på Galenfestival 2024. Vi under turas om att hålla fast det. Vi delar tältet med ansiktsmålning för barn. Solen skiner och mannen på scen sjunger om Afrika. Blåsten spräcker såpbubblorna för ett barn med tigerstreck i ansiktet. Ungen verkar ganska nöjd ändå.

I vimlet ser jag Hjärnkolls-ambassadören Patrik gå förbi. Jag kommer att minnas Hjärnkolls nya bedrift. Han och de andra ambassadörerna i åldern 18-30 ska föreläsa på skolor och gymnasier runt om i Uppsala under hösten. Över 90 föreläsningar bara i höst. Jag lämnar över tältet till Elin från Studiefrämjandet och skyndar mig till Patrik och en annan ambassadör, Erica, under tältet för årliga hattmakeriet.

Det är okej att inte må bra

Erica kommer att berätta om sin erfarenhet av mobbning och psykisk ohälsa för eleverna. Patrik som varit ambassadör längre tid än Erica har fokus på depression och att inte behöva känna skam för den.

– När jag berättade för mina kompisar att jag var deprimerad visste de inte vad det innebar. “Jaha du mår lite dåligt, men så är det för alla?” svarade de typ, berättar Erica.

– Men det är ju lite mer är så, kan Patrik instämma.

– Ja det är inte att jag är på dåligt humör, det är något jag lever med. Någon behöver också berätta att det är okej att inte må bra, förklarar Erica.

– Vi vill att det ska vara lika okej att må dåligt som att bryta benet, säger Patrik.

Vad hade det betytt för er om ni fått höra sånt som yngre?

– Innan våren i nian var det ingen som visste om min psykiska hälsa. Hade jag fått höra att det var okej att må dåligt hade mycket onödigt lidande försvunnit. Då hade man inte behövt gömma det eller låtsas som ingenting, berättar Erica.

– För mig fanns det ingen anledning att må dåligt. Därför skämdes jag mycket. Om någon hade kommit till skolan och pratat hade det hjälpt mig med ett språk för att uttrycka hur jag mådde. Även kanske våga ta steget att söka hjälp, säger Patrik.

– Det är viktigt att veta att det inte behöver bero på något. Du behöver lära dig att det är okej att leva med, avslutar Erica.

Erica följer afrikanska dansen. Foto: Mattias Tengstrand

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Erica i rosa klänning och tiara, och Patrik med röd hemmagjord hjärnkolls-hatt.
Mattias Tengstrand:
Unga ambassadörer minskar stigmat i skolan – Galenfestivalen 2024