Arbetsterapeuter får för lite tid att hjälpa jobbsökande som behöver stöd i sin rehabilitering. Det anser Sveriges arbetsterapeuter – en facklig organisation, som företräder arbetsterapeuter i hela Sverige. Fackförbundet har framfört flera klagomål till Arbetsförmedlingen som är ytterst ansvarig för åtgärden Steg till arbete.
Steg till arbete är Arbetsförmedlingens nya tjänst som ska hjälpa personer med funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa att hitta ett arbete och sedan klara av att utföra det. Många av deltagarna behöver rehabilitering för att kunna arbeta. Sedan september 2023 har över 7000 personer börjat i Steg till arbete. Fram till april i år har Arbetsförmedlingen tagit emot över 1000 klagomål på den nya tjänsten.
Dialog med regeringen
Sveriges arbetsterapeuter ser allvarliga brister i Steg till arbete. Fackförbundet Sveriges arbetsterapeuter skriver i sin medlemstidning att fackförbundet även har bett arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) om ett möte på grund av den omfattande kritik som insatsen Steg till arbete får. Efter flera försök har Sveriges arbetsterapeuter lyckats få ett möte med statssekreterare Sophia Montelius från Arbetsmarknadsdepartementet.
– Mötena har varit framåtsyftande. Vår upplevelse är att både Arbetsförmedlingens ledning och ansvariga inom regeringen har uppmärksammat och till stor del förstår problematiken samt arbetar lösningsorienterat. Vi har från förbundet framfört ett tydligt önskemål om att fortsatta dialogmöten ska hållas kontinuerligt. Detta för att diskutera den fortsatta uppföljningen och implementeringen av tjänsten, säger Ida Kåhlin, förbundsordförande i Sveriges arbetsterapeuter.
Klagomålen är spridda över hela landet
Klagomålen mot Steg till arbete är omfattande, spridda över landet och över flera företag.
– Arbetsförmedlingens representanter fick med sig bollen. Vi hoppas de tar på sig ansvaret för att vara organisatör av dessa möten. Förbundet kommer fortsatt följa utvecklingen och agera för förbättringar, säger Ida Kåhlin.
Arbetsförmedlingen tar till sig kritiken. Till myndighetens försvar är uppdraget komplext. I en tid när arbetslösheten ökar ska arbetsgivare i högre grad anställa personer med stora behov av stöd för att kunna arbeta. Arbetsförmedlingen har tagit hjälp av leverantörer. Dessa har kunskaper om målgruppen och vilka behov och stödinsatser som är lämpliga för att underlätta för de arbetssökande som deltar i Steg till arbete. Men det har inte fungerat som planerat.
– Med en ny tjänst behövs alltid en inkörsperiod och det här är en komplex tjänst med flera delar. Men det här är fler klagomål än vi räknat med. Vi tar allvarligt på om leverantörerna inte följer avtalen. Det innebär då att de arbetssökande inte får det stöd de borde få. Det uppger Eeva Vestlund, enhetschef för Arbetsförmedlingens leverantörsuppföljning, enligt tidningen Arbetet, som publicerade uttalandet 20 maj 2024.
Funktionsrätt driver på
I samband med Arbetets granskning kallade Funktionsrätt Sverige – som representerar personer med olika funktionsnedsättningar – ett möte med Arbetsförmedlingen för att diskutera riskerna med en försämrad service till berörda arbetssökande.
Arbetsförmedlingen skickade då överdirektör Thomas Hagman till mötet.
– Thomas Hagman berättade att myndigheten arbetar aktivt med att få ordning på bristerna. Bland annat har fast pris använts i den andra upphandlingen av tjänsten, skriver Funktionsrätt Sverige på sin hemsida.
Återstår att se om Arbetsförmedlingen lyckas få ordning på insatsen Steg till arbete. Den är till för att underlätta för personer med funktionsnedsättning eller psykisk eller fysisk ohälsa att få ett arbete eller studera.
Text: Thomas Gustafsson