I början av oktober skrev Eva Sellberg en artikel inför loppen Run for Mental Health i Skåne. Lund fick fint väder och oväntat många anmälda. Även Helsingborg hade bra uppslutning trots stormvarning.

Inspirerade av ett ökat antal anmälda deltagare satte både Lund och Helsingborg med gott mod igång att fixa vad som behövs för ett lopp. Polistillstånd måste sökas, inlåning av elektronisk klocka (ner på 100-delar) som lejes ut billigt av snällt företag, olika funktioner måste finnas tillgängliga, till exempel  tillgång till el (kommunen) för förstärkare och kaffekokare. Program för scenuppträdanden. Byggande av tält för att ordna fikaservering och vi måste även ge plats åt utdelning av nummerlappar och informationsbroschyrer från brukarföreningarna till allmänheten. 

Många löpare väntar på start i soligt grönområde

Perfekt väder i Lund

Den 8 oktober var det dags i Lund och vädret var för dagen näst intill perfekt. Lagom vind, lite lätt sol, något kallt på morgonen men cirka 14 grader uppåt dagen. Detta gav en del efteranmälningar på plats. Kort före loppets start kördes uppvärmning av Matilda, Fontänhuschefen, och ett antal glada husfolk. Kl 13 var det uppställning. Hela 264 löpare.

Här sprangs för glatta livet – den vinnande mannen sprang på under 17 minuter – alltså sensationellt bra. Under glatt ackompanjemang av Bleckhornen, som varje år ställer upp och spelar mot baguette och dricka, anlände skaran efter att ha rundat Stadsparken tre gånger. Priser utdelades till bäste man, bästa kvinna och två  idoga funktionärer som var duktiga medhjälpare under en dag i hälsans tecken.

Funktionärer i dåligt väder

Stormvarning i Helsingborg

Söndagen därpå, den 15 oktober, var det dags för Helsingborg. I planeringen av loppen hade vi talat om att byta helg mellan Lund och Helsingborg – läget vid Öresund är ganska utsatt. Varning från SMHI om stormstyrka i byarna presenterades redan dagen innan. Vi packade upp tält i värsta orkanen. Säkringen gick till musikutrustningen. Klockan blåste omkull och fick förankras extra, och de stolar vi tagit med fick användas att ställa grejor på som inte skulle bli våta i botten. Regnmolnen stod på rad och vätte ner oss. 

Tanken slog oss att nu skulle väl inga deltagare komma. Men de kom – hela 80 stycken. Till vår glädje fler än förra året. Vattnet från Öresund stänkte in över löparbanan. Men när loppet skulle starta – vad händer – jo, precis då blev det lite sol och alla fick springa medan vädret var hyfsat. Det var ett gott tecken. Bäste löparen klarade tiden på cirka 20 minuter – vilket var bra gjort i den starka vinden. När vi skulle packa ihop kom nästa regnskur.  

Kalla men ändå nöjda körde vi alla hemåt.

Text och foto: Eva Sellberg