Mental Health Run är ett fenomen som finns på flera håll i landet. Förra veckan skrev Maria Fornstedt om loppet i Stockholm, läs det här. I oktober är det dags för lopp i Skåne.

Naturligtvis kom idén från Stockholm. Men som alla goda idéer fortplantade den sig söderut genom Madeleine Liljegren och Jonas Eberhard, även han psykiater och verksam i Helsingborg. För att inte få ett ”märkesintrång” blev det ”Run for Mental Health” här nere och i Lund springer vi för åttonde gången den 8 oktober – alltid på en söndag. Med detta lopp inleder vi också psykiatriveckan i Skåne som går vecka 41. För tre år sedan kom Helsingborg till, men här avslutar det psykiatriveckan, i år den 15 oktober. Även Ystad har ett friskvårdslopp som kommunen arrangerar. 

Fyra starka föreningar i stommen

Kanske drar vi inte lika stor publik som i Stockholm, men fyra starka patient- och anhörigföreningar bildar stommen i föreningarna. Dessa är Intresseföreningarna för Schizofreni: IFS, IFP och Nordvästra Skåne, LIBRA Balans Skåne, Fontänhusen och RSMH. Särskild tonvikt läggs på att få personer med funktionshinder att komma igång med träning. ”Det första steget är det viktigaste”, har blivit lite av en slogan. 

I Lund håller vi till i Stadsparken – springer 3 varv i en underbar miljö. I Helsingborg sker start och mål på Gröningen längs med Öresund. Möjlighet finns att springa 5 km eller gå/jogga en engelsk mile (Lund) eller ta en quizz-runda på 1 km (Helsingborg). Sedan pandemin finns också virtuella lopp. Det innebär att man anmäler sig, får en nummerlapp och kan sedan springa loppet när det passar en själv. 

Överskottet går till Schizofrenifonden

Ett lopp kostar i år 250 kronor i Lund och 200 kronor i Helsingborg.  Överskottet går till Schizofrenifonden, då den föreningen låg bakom loppens tillkomst. I år har fler anmälningar gjorts än på många år och vi ser fram emot två trevliga söndagar med lite folkfest. I Stadsparken är uppträdanden från speciellt Lunds Fontänhus på scenen nära starten av loppet. Musik bjuds det också på i Helsingborg där många familjer njuter av en höstsöndag längs kustpromenaden.

Läs mer om Mental health run I Skåne här.

Text: Eva Sellberg 

Foto: Alexas_fotos, Pixabay