24 april, 2025
Debatt

Så hjälper du när någon har högtidångest

svartvit bild på julfigurer.
Våga fråga hur du kan göra högtidsfirandet lättare för personen som har psykisk ohälsa, tipsar Anneli.
Foto: Anneli A

Högtid igen, känslan är att ångesten hoppar upp i din julklapp. Förgiftar godiset i påskägget och välter hela midsommarstången rakt över dig. Ett kaos inom dig och i bakgrunden sjunger alla andra julsånger och små grodorna. De har trevligt, skrattar, umgås, mat och godsaker finns i överflöd.

Högtider kan för många vara något roligt och förväntansfullt. Där man firar med nära och kära och har chansen att träffas och ha trevligt. Ångesten för just högtider kan både vara svår för andra att förstå och att upptäcka. Kriget i ens tankar och ingenting verkar vettigt, ångesten som aldrig tar semester, inte ens på julafton. Förväntningarna på dig är att du ska vara glad, men med ångestproblematik är det inte lätt. 

Att leva med ett ätstörningsmonster kan vara riktigt plågsamt

För en person med ätstörning kan högtider vara rena plågan. Tankar som bestämt talar om för dig vad du bör äta och inte får äta. Maten som finns i överflöd på bordet, sötsaker i mängder. Maten på din tallrik är lika med ångest. Kommentarerna från andra om vad som ligger på din tallrik är lika med panik. Tankarna i huvudet är lika med kaos. Det kan vara väldigt svårt att förstå för någon som inte lider av en ätstörning. En ätstörning har ingenting med vikten att göra, personen kan vara helt normalviktig. Att slänga ur sig kommentaren ”det är ju bara att börja äta”. Om det vore så enkelt att ”bara” börja äta hade det varit jättebra. Tyvärr är det inte det, utan en ätstörd hjärna är ständigt i gång.

Det är viktigt att prata om psykisk ohälsa och ångestproblematik, speciellt runt högtider, skriver Anneli.

Ångesten blir ännu mer tabubelagd när det är högtid

Bilderna i sociala medier där det bara visas ytlighet. Fina bilder på en vacker gran, påskmat och påskägg med massa godis. En vacker midsommarstång och krans i håret. Det är viktigt att prata om psykisk ohälsa och ångestproblematik, speciellt runt högtider.
Många lever i det tysta och vågar inte prata om det över huvud taget. Många känner en otrolig skam om hur man känner och vill inte visa sig svag för andra. Väldigt många känner ensamhet kring högtider och alla har inte någon att fira med.

Självskadebeteende och högtider

Personer som lider av ett självskadebeteende känner en otrolig skam. På högtider kan det vara otroligt jobbigt. Speciellt på sommaren när det är varmt, det kan vara skamligt att visa sina ärr. För personen är rädd att bli dömd, hånfulla kommentarer eller att andra fnissar och glor. 

Våga fråga!

Våga fråga personen om hur hen mår, vad hen känner. Du kommer inte väcka den björn som sover om du frågar om till exempel självmordstankar eller självskadebeteende. Fråga om hur ni kan göra för att underlätta för personen så hen kan vara med att fira. Mitt tips är att ha ett rum eller annan plats så personen kan gå undan för att vila. Att leva med ångest är väldigt utmattande, det är viktigt med förståelse och kunna hjälpa så gott det går.

Text och foto: Anneli A

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

svartvit bild på julfigurer.
Så hjälper du när någon har högtidångest