Din rätt, Konsument

Så här förbereder jag mig inför läkarbesök

Bild på stetoskop och mobiltelefon

Ofta när jag varit hos doktorn kommer jag på vägen hem på frågor jag borde ha ställt, något recept som vi glömde förnya eller något jag borde visat. Så jag har börjat förbereda mig. Yrkesskadad som jag är av för många möten som inte gett de resultat jag ville se, har jag skapat ett litet system för hur jag förbereder mig. Det tänkte jag dela med mig av. Ibland går jag lite för långt, som när jag besökte en neurolog och hade med en powerpoint, men tänkte visa en lite lagom metod. 

Förberedelser

Boka

Givetvis är det första man måste se till är att boka mötet. Det sker ju på lite olika sätt beroende på vart man ska. En del vårdcentraler  och specialistkliniker kan man boka via 1177.se. Andra bokar man via webbsidor och en del får man boka på det gamla hederliga sättet på telefon. Det är bra att ha klart för sig hur bråttom det är när man bokar. Då vet man om man behöver en akuttid eller en ”vanlig” tid. Enklast är ju förstås när kliniken bokar och man bara får ett brev eller sms när man ska dit.

Skriv en lista

Jag älskar listor! Med en lista kan jag komma ihåg allt utan att ha det i huvudet. Jag kan också fylla på den allteftersom. Jag har ofta en påbörjad lista i min anteckningsbok som heter doktorn eller något sådant. Börjar på en ny nästan med en gång efter ett läkarbesök för att förbereda mig för nästa. Rubrikerna är mer eller mindre de samma gång efter gång:

 • Hur mår jag?
  Här skriver jag hur jag sover, hur vardagen fungerar, om jag äter som jag ska. Alltså lite allmänt om hur jag mått antingen sen jag var där sist eller senaste månaden.
 • Symptom
  Här tar jag upp speciella symptom – till exempel blodtryck, huvudvärk, depression – lite mer detaljerad information som läkaren kan behöva veta.
 • Mediciner
  Här skriver jag upp vilka mediciner jag behöver nya recept på, biverkningar, undringar om doser och sådant. Jag brukar börja med att kolla där mina mediciner ligger om något saknas. Sedan går jag in på 1177.se eller apoteket.se och ser vilka recept som finns och tittar också på de utgångna recepten för att se om det är något som behöver förnyas.
 • Sjukskrivning
  Vill jag bli sjukskriven, sluta vara sjukskriven, öka eller minska min sjukskrivning? Här skriver jag lite om de anledningar jag har kring mina önskemål om sjukskrivning.
 • Remiss
  Behöver jag en remiss till en specialist av något slag – varför och till vem.

Givetvis är det ju bara att hoppa över en rubrik om den inte är aktuell. Remiss behöver man ju inte på varje läkarbesök.

Bild på Christins skissblock

Så här brukar listan se ut efter ett tag. Ofta är den ännu kladdigare för att jag inte lämnat tillräckligt med plats under varje rubrik. Helt oläslig för någon annan än mig. Så dagarna innan så skriver jag rent den så att jag kan se vad jag skrivit. Då passar jag på att tänka på om allt är aktuellt, om allt jag fortfarande stämmer. Till exempel  kan ju biverkningar ändra sig över tid och kanske helt försvinna eller bli annorlunda på något sätt.

Vilken inställning till mötet ska jag ha?

Oavsett vilket möte jag ska på vill jag tänka på vilken inställning jag ska ha på mötet. Ska jag träffa Försäkringskassan vill jag vara förtroendeingivande, med Arbetsförmedlingen eller arbetsgivare kanske kapabel är en bättre inställning. Hos läkaren tänker jag att en lagom ”jag vet vad jag pratar om” blandat med ”jag är sjuk” kan vara en bra inställning. Jag menar, om man kommer in kvittrande med välkoordinerad klädsel och full make up är det kanske svårt för läkaren att se att man är deprimerad.

Första gången jag gick in i väggen var jag helt inställd på att vara ”Världens bästa patient”. Jag skulle minsann vara sjukskriven kortast tid, göra mest KBT på minst tid och bli ovanligt bra på att läsa kroppens signaler. Givetvis misslyckades jag rejält både med att bli världsbäst och frisk. En av sakerna jag gjorde då var att klä mig i snygga kontorskläder och använda rejält med smink innan läkarbesöken. Inte så konstigt att jag blev friskskriven för tidigt. För oss som har sjukdomar som inte alltid syns utanpå är det viktigt att det inte döljs ännu mer hos doktorn.

Alltså: ta på dig tröjan du inte riktigt trivs i och som gör dig blek, låt bli smink och låt håret ligga som det vill. Är du trött så låt kroppshållningen visa det. Det kan kännas ovant om man är van vid att ha en ”allt är bra”-attityd mot omvärlden men här är det helt rätt.

På besöket

Låt läkaren föra samtalet i den ordning hen vill. De brukar börja med det allmänna måendet eller om du sökt för något speciellt så börjar de med det. Så jag brukar ha det överst i min lista också. Där brukar också speciella symptom diskuteras så då prickas även den punkten på min lista. Remisser och sjukskrivning brukar komma efter det och sist men inte minst tar jag upp min lista över mediciner. Jag tycker verkligen illa om att komma hem och upptäcka att någon medicin är slut och receptet utgånget så för mig är detta en viktig punkt.

Jag brukar börja besöket med att säga att jag har en lista med mig och att jag kanske kommer att skriva ner saker. En del läkare rynkar lite på näsan åt det, speciellt om bara ett kort besök är bokat men jag brukar då säga bestämt att jag behöver min lista för att inte glömma något. Stå på dig. Snabbt brukar mina läkare förstå att det faktiskt går fortare om jag får titta på min lista.

Tycker du inte om att gå till doktorn så ta med dig någon som stöd. Du har rätt att ta med dem in till doktorn om du vill. Det är du som bestämmer det. Tänk bara lite på att om du ska bli fysiskt undersökt att både du och den du har med dig är ok med att du klär av dig, kan ju vara känsligt ibland.

Ställ frågor, säger läkaren något du inte förstår be hen förklara. De är till för dig och inte du för dem. Är det helt obegripligt be dem skriva ner så att du kan fråga en sjuksköterska eller någon du känner vad de egentligen säger. Läkare är inte alltid bra på enkla förklaringar men sköterskor pratar ofta både läkarspråk och patientspråk. Du är inte dum för att du inte fattar, läkarna har utbildat sig i många år och trots det finns det massor av saker som är oklara även för dem. Så fråga på.

Om du känner att du har svårt att komma ihåg saker så skriv ner om du behöver. 

Efter besöket

Efter besöket brukar jag läsa journalen. Det är lite olika mellan regionerna och vårdinstanserna men ibland kan man hitta sin journal på 1177.se. Om det går brukar jag läsa där bara för att se om jag glömt något vi pratade om. Läkare skriver konstiga förkortningar och stödord så bli inte orolig om det står saker i journalen som du inte förstår eller tycker stämmer. Det som betyder en sak för dig kan betyda något annat för dem. Så jag skummar mest igenom. Men sist såg jag att jag missuppfattat vilken medicin läkaren ville höja dosen på och vilken som jag skulle äta på kvällen. Så det var tur att jag kollade.

På apoteket

När man hämtar ut medicinen kan man passa på att få lite mer detaljerade instruktioner om hur medicinerna ska tas och om det finns mediciner som inte borde tas tillsammans. Speciellt om man fått nya mediciner kan det vara bra att fråga lite extra. Ibland vill läkaren kanske att man ska ta något piller på kvällen men så visar det sig att den absolut inte ska tas tillsammans med den andra medicinen man tar och att minst 30 minuter mellan är bäst. Den typen av information är de duktiga på hos apoteket.

Försäkringskassan

Om jag blir sjukskriven eller får en sjukskrivning förlängd brukar jag ett par dagar efter läkarbesöket gå in på forsakringskassan.se och kolla att de har fått in sjukintyget. Man kan på Mina Sidor. om man vill. få sms, email eller fysiska brev när de gör något på Försäkringskassan. Jag brukar därför hålla utkik efter sms som säger att de godkänt sjukskrivningen eller att de behöver någon typ av komplettering från doktorn. Ser jag ingen aktivitet alls brukar jag ringa och fråga om intyget kommit eller om det är något annat problem, så att jag kan stöta på läkaren om det behövs.

Arbetsgivare

Jag brukar skicka en kopia på sjukintyget till min arbetsgivare. Jag tycker det är lättast att ladda ner det från Försäkringskassan och skicka in ett e-mejl. Arbetsgivaren har skyldighet att skapa en rehabiliteringsplan om du är sjukskriven en längre tid och behöver ju därför veta vad läkaren tycker kring sjukskrivning och eventuell återgång till arbetet.

Text: Christin Malvegård

Foto (stetoskop): Pixabay. (Skissblock): Privat

Läs även Christin Malvegårds text ”Så gör jag för att hantera Försäkringskassan”.

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Bild på stetoskop och mobiltelefon
Så här förbereder jag mig inför läkarbesök