1 november, 2024
Samhälle

Oron för Försäkringskassan ett faktum i NSPH-rapport

Panel med fem deltagare. Från vänster Conny.
Till sin livesändning bjöd NSPH in en panel för att diskutera rapporten.
Foto: NSPH

70% av de sjukskrivna för psykisk ohälsa känner fortfarande oro för sin ekonomi – trots stödet från Försäkringskassan. De låga ersättningsnivåerna påverkar återhämtningen och möjligheten att må bättre. Detta visar NSPHs (Nationell samverkan för psykisk hälsas) nya kartläggning ”Det blir dyrare att leva ju sjukare jag är” (2024). Den nya rapporten för 2024 kommer årligen att kartlägga hur personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga påverkas av sin livssituation.

Försäkringskassan betalade under 2022 ut 39,5 miljarder i sjukpenning och största delen gick till stressrelaterad psykisk ohälsa. Ändå visar svaren från NSPH:s rapport att myndigheten ofta kontraproduktivt bidrar till stress.

En av deltagarna skriver ”Att leva med den konstanta rädslan att bli utförsäkrad gör INTE att man kan slappna av och fokusera på att läka i lugn och ro. Istället ger den inre stressen ökade hälsoproblem”

Skam, otrygghet
och beroende till anhöriga

Även Försäkringskassans regler och bemötande ökar människors stress, otrygghet och upplevelse av utsatthet vittnar rapporten om. Många av de sjukskrivna blir dessutom ekonomiskt beroende av sina anhöriga. Beroendet leder till skam och skuldkänslor och försvårar relationer med familj och vänner.

”Det är ett helvete att behöva bråka med Försäkringskassan om sjukbidrag.” berättar en av deltagarna.

Kommentarer om försäkringskassan från några av deltagarna i rapporten.

Unika insikter och rekommendationer

Insatser för att minska psykisk ohälsa skulle inte bara bespara en stor grupp människor lidande och minska risken för långa sjukskrivningar, utan också minska stora samhällskostnader skriver NSPH. Förutom de röster NSPH lyfter fram ger de också rekommendationer till samhällsinsatser, inte bara till Försäkringskassan.



Om rapporten

Rapporten tar avstamp i en undersökning gjord våren 2024 av NSPH. Undersökningen vände sig till personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa samt deras anhöriga. Totalt svarade 2 342 personer. Rapporten ges ut årligen och är ett kunskapsunderlag för personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga, det vill säga NSPH:s målgrupper.

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Panel med fem deltagare. Från vänster Conny.
Oron för Försäkringskassan ett faktum i NSPH-rapport