Naturen kan ha samma effekt på psykisk ohälsa som mediciner – om inte till och med bättre ibland. Att vistas i naturen kan ge en sinnesro, en slags mindfulness för själen.

FotoVattnets betydelse

Att sitta på en klippa vid havet, att befinna sig vid en å eller bäck eller att gå på en strand och doppa fötterna i havet brukar ge mig en stark känsla av välbehag, lugn och sinnesro. Jag förvinner in i mig själv och är bara i nuet, känner mig då harmonisk och avstressad. Jag njuter av vattnets porlande ljud och njuter av min självvalda ensamhet.

Att sitta på balkongen och lyssna till regnets smattrande mot markisen har också en positiv inverkan på mig. Jag älskar när det regnar, utom i november.

Hur påverkas den psykiska ohälsan?

Jag kan ju bara tala för mig själv, upplevelser är ju väldigt individuella. Jag har levt med mycket ångestproblematik och upplevt flera trauman, men när jag befinner mig i närheten av vatten, dock utan att bada, så minskar min ångest avsevärt. Min andning via magen blir lugnare, jag slutar att oroa mig för morgondagen, och jag bara är i nuet.

Den gröna ön – Irland

Foto

Min bästa naturupplevelse har jag upplevt på den s.k. gröna ön – Irland. Ett fantastiskt vackert landskap som inger ett välmående som är svårt att beskriva i ord. Framför allt finns det en plats på västra Irland som är så intagande att man nästan tappar andan. Platsen heter ”Cliffs of Moher” och består av ett antal klippor som störtar ca 200 meter ner i havet. Detta är en av Irlands mest populära sevärdheter.

Jag har själv besökt Cliffs of Moher två gånger hittills, 2001 och 2007. Det är en plats som för alltid finns i mitt hjärta och som är oförglömligt minne. Mitt välmående där blir inte heller sämre av att irländarna är så gästvänliga, tillmötesgående och vänliga. En annan positiv upplevelse för mig har den irländska musiken på de genuina pubarna varit. Inget får mig att bli så glad som äkta irländsk folkmusik! Jag kan varmt rekommendera ett besök på den gröna ön, som verkligen gör skäl för sitt namn.

 

Text och foto: Petra Rohrer