– Den psykiska hälsan är förutsättningen för all hälsa, säger Sara Boman. Hon är ordförande för Mental Health Run.
Sambandet mellan psykisk hälsa och fysisk hälsa är för henne en självklarhet. Och att fysisk aktivitet har en positiv inverkan på psyket finns det inget tvivel om.


Sara har stöd hos både Folkhälsomyndigheten och regionerna i sin ståndpunkt.
I skiftet september/oktober varje år anordnas Mental Health Run, ett lopp runt Djurgårdskanalen för att belysa vikten av fysisk aktivitet för det psykiska måendet. Överskottet från loppet går till Fonden för psykisk hälsa.


Brukare längst från fysisk aktivitet

Tyvärr är det inte så många brukare som deltar märkte jag när jag kom till startplatsen vid Sjöhistoriska museet i Stockholm förra året. Fast man får promenera de fem kilometerna om man vill. Eller jogga eller springa. Själv tog jag mig runt på ganska exakt 50 minuter. Så varför kommer inte brukarna?

Sara Boman, orförande för Mental Health Run

Det har varit svårt att nå ut till brukare. Ofta är de ju de som står längst ifrån fysisk aktivitet som mår sämst. Kanske har man ont i rygg eller axlar. Och motivationen är ofta det första som försvinner när man mår dåligt. Men man behöver inte träna utan det är all form av fysisk aktivitet och rörelse som är viktig, säger Sara, som själv älskar att ge sig ut och springa.

Meningen var att det skulle vara en gemensam plattform för alla. Men de pengar vi får in går ju i alla fall till dem som behöver det, så det går i en cirkel.
Det var också därför arrangörerna tyckte att ett virtuellt lopp var viktigt; En del människor har svårt att vistas i grupp eller att utföra något prestationsinriktat. Det virtuella loppet kom till under pandemin, men blev kvar som en del av Mental Health Run.


Trauman bakom loppet

Bakom loppet står en ideell förening där Sara Boman har varit med fem år. Hon är utbildad hälsovetare och håller just nu på att öppna ett café vid Norrtull i Stockholm.
Men det var Anna Malmqvist som grundade Mental Health Run. Anna var då blivande psykiatriker och hade genomlevt två traumatiska händelser på kort tid. Två personer i hennes närhet tog livet av sig inom loppet av ett par veckor och ungefär samtidigt upptäckte Anna hur viktig fysisk aktivitet var för det psykiska måendet.
– Vi har bara fått positiva reaktioner på idén, berättar Sara Boman.
Varje år 10 oktober går Fonden för Psykisk Hälsa ut med namnet på årets stipendiat och det forskningsprojekt hen ansvarar för.


Deltagarrekord varje år

– Vi vill självklart växa, men just nu är vi en ideell förening och i och med att vi växer så tar det en massa tid från oss som arbetar med loppet. Vi har många andra orter som vill vara med men då måste vi ju vara säkra på att det finns människor på den orten som klarar att genomföra evenemanget.

Hittills har Mental Health Run slagit nya rekord varje år och de hoppas som sagt bli ännu större. Men samtidigt kommer det nya utmaningar med det. Så just nu uppmuntrar arrangörerna företag och andra att anordna virtuella lopp.

Men varför engagerar man sig för det här?
– Det bästa med loppet är just det att man förenar fysisk aktivitet med psykisk hälsa, säger Sara Boman.
– Psykisk ohälsa som trauman och stress sätter sig i kroppen. Det intresserar mig, det rent fysiologiska. Vad som händer i hjärnan vid fysisk aktivitet. Det är vår grund. Att hela människan sitter ihop. Sedan är det förstås roligt att träffa alla människor som är inblandade – och man lär sig mycket.

Text och foto: Maria Fornstedt

Reporter Maria Fornstedt på språng