Apodosrobotar är på frammarsch främst inom hemtjänsten och hemsjukvården. Då kan patienten sköta sin medicinering helt på egen hand istället för att personal ska avsätta tid för att komma med medicin.  Dessutom kan den mänskliga faktorn göra att medicin som är viktig att ta i tid blir försenad och tyvärr ibland också bortglömd.


– I mitt fall fick jag den eftersom jag kände att personalen hela tiden ”störde” i mina aktiviteter. Och eftersom jag har både autism och ADHD kan detta få konsekvensen att jag får utbrott. Det beror på att jag är tvungen att avbryta den aktivitet som är viktig för mig att få avsluta. Ibland kunde det medföra att jag gav upp att ens försöka komma in i koncentrationen igen. Dagen blev helt förstörd.

Numera fixar jag medicineringen helt själv med hjälp av min apodosrobot som jag kallar Gustav. Personalen fyller på Gustav varannan vecka med apodospåsar. Sedan klarar jag resten själv.

Gustav börjar med att ha en lysande knapp en timme före medicintid då påsen är tillgänglig. När jag trycker på knappen säger en automatiserad röst ”Nu är ditt läkemedel tillgängligt”. När jag tagit påsen säger rösten ”Varsågod, ta medicinen ur påsen och ta den med ett glas vatten”. Jag väljer att ta påsen när knappen börjar lysa eftersom jag blir stressad när den börjar plinga då medicintiden är inne. När den börjar plinga hörs även en röst som uppmanar mig att ta min medicin. Efter den tiden plingar den 2 timmar så jag får tillfälle att ta medicinen innan den åker ner i en låst låda. När jag missat att ta medicinen och den åkt ner i lådan får min personal ett sms. Då kommer de genast och undrar hur jag mår och ser till att jag tar medicinen. 

För mig har Gustav gjort att jag knappt behöver personal på fasta tider utan bara på morgonen. Och sedan kan jag välja att bara vilja vara ifred om jag behöver det.

Förut hade jag hand om medicinen helt själv men detta triggade bara att gömma medicin och ta överdoser. Givetvis funkar apodosroboten bara om jag är motiverad och VILL ta min medicin. Det finns olika fabrikat på dessa apodosrobotar men min heter Evendos.

För människor vars enda mänskliga kontakt är någon som delar medicin är kanske inte apodosroboten ett alternativ. Insatsen måste förstås vara frivillig.

Text: Marina Sångängel
Foto: Privat