Jag ska inom kort resa utomlands och behöver mina sömntabletter och en del andra mediciner? Har hört att det numera är en omständlig process med intyg som behövs, kontakter med ambassader och massor med krångliga regler. Vad är det som gäller? Jag måste ha mina tabletter för att kunna sova.
– Förvirrad
Redaktionen svarar
Apoteken kan skriva ut s.k. Schengenintyg för narkotiska preparat, inga andra mediciner. Som narkotikaklassade läkemedel räknas till exempel starka smärtstillande mediciner och sömntabletter. Intyget gäller för länder som ingår i Schengenområdet: för närvarande EU-länderna Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Polen, Slovakien, Slovenien och Österrike samt de fyra länderna Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz som inte är EU-länder. Dessa länder har alltså gemensamma regler för vad som är narkotikaklassat.
Apotekens intyg är gratis
Schengenintyget är gratis. Man besöker ett apotek med sitt pass och talar om vart man ska åka och hur länge man ska vara borta. Några apotek vill att man kontaktar dem en dag i förväg så att de hinner förbereda sig, men det ska inte behövas. Intyget gäller tyvärr bara i max 30 dagar. Ska man stanna längre i ett land måste man uppsöka vården på plats för att få mer medicin. En god idé kan vara att man då har med sig ett intyg från sin husläkare som visar att man behöver medicinen.
Ta med originalförpackningar
Rekommendationen är att man förvarar sina mediciner i originalförpackningarna. Då ser tulltjänstemännen vem som skrivit ut preparaten och att de verkligen är avsedda för dig. Det underlättar också för utländska läkare och apotekspersonal, om du behöver mer medicin. Bifogar man sina recept är det ännu bättre.
Utanför Schengenområde
Reser man till ett land utanför Schengenområdet måste man kontakta det landets ambassad i Sverige och höra efter vilka regler som gäller, innan man reser. Reglerna varierar mellan olika länder. USA har som ett exempel strikta regler.
På Svenska ambassaden finns kontaktuppgifter till utländska ambassader i Stockholm.
Ytterligare information finns på apotekets hemsida samt på Läkemedelsverkets webbplats
Vilka erfarenheter har ni läsare av att resa med mediciner till olika länder? Dela gärna med er av era upplevelser till Vox Vigors läsare.
Redaktionen
Bild: Ann Qvarnström