– Har du tankar om att ta livet av dig?

– Hur mådde du när du var 13, 23 respektive 33 år gammal?

Jag har upptäckt att jag ofta får besvara samma frågor i vården. Varför frågar de detta? För att rädda sitt eget skinn? För att de bryr sig? För att de måste? Kanske allt detta!

Jag tänker att om en person vill ta livet av sig så skulle väl denne inte tala om det. Då förstör ju vården dennes möjlighet att avsluta livet och tvångsomhändertar denne enligt LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Angående frågor om hur man mått tidigare i livet: Problemet för mig är att komma ihåg. Det känns som att gissa när jag svarar.

– Hur mådde du för 2, 3, och 4 veckor sen och när mådde du bra sist?

En person med tankestörningar för inte precis dagbok över detta. Kanske skulle man börja! Huvudet är fullt av alla vardagsdetaljer för att få dem att klaffa.

Kontentan av mitt resonemang är att dessa ”frågemaskiner” bara får veta mycket om en person om denne har bra självkännedom. Har någon dålig självkännedom får ”frågemaskinen” inga korrekta svar. Jag tror bara att vårdpersonalen kan få reda på något väsentligt genom att lära känna patienterna och göra något tillsammans med dem, t.ex. ta en biltur så man slappnar av.

Möjligen kan de komplettera sin bedömning genom att prata med föräldrar, släktingar och vänner.

När det gäller journaler så verkar det vara stenålder. Man kan tro att det bara är att ge sitt medgivande så kan en läkare i en annan kommun lätt kolla upp ens sjukdomshistoria. Vårdcentralen i min nya stad måste beställa journalerna och helst ska du som brukare kunna komma ihåg namn och adresser till ställen man fått vård på för länge sen.

Andra tillfällen har varit när man anmält flytt till psyk. ”Ska vi skicka journalerna”? Någon slags motvilja. Sedan när jag besökt min nya psykiater och frågat om de fått journalerna, så har de bara fått något enklare utdrag av något samtal.

Journaler: till vilken nytta om de inte används?

Har skrivit en dikt på temat:

Oanvända noveller

Journalsystem

Novellsystem

Du får berätta hela din 20 åriga historia på 1 timme

Inte samma journalsystem här

Berättar min novell för femtioelfte gången

En novell som ingen kommer läsa

Journaler skrivna av personer som vill skriva

noveller?

De kanske skäms

Eller har dålig journalkänsla

 

Text: Göran Holm

Foto: Sara Jonsson