Jag har utvecklat som en fobi för psykiatrin, särskilt för läkarna. Bara jag tänker på det blir jag spänd och får tillbaka mina gamla känslor och hopplöshet och meningslöshet. Hopplöshet och meningslöshet, både om mig själv och omgivningen.

Kränkt, ifrågasatt, inte trodd på

Om psykiatrin kunde bete sig vettigt direkt istället hade alla vi vårdskadade kunnat få den hjälp vi behövt och mått bättre idag. När jag ser tillbaka på mina erfarenheter så ser jag tydligt att psykiatrin starkt bidragit till min psykiska ohälsa – kanske till och med varit den största orsaken? Att bli kränkt, ifrågasatt, inte trodd på och nedvärderad sätter såklart sina spår.

Jag vill samla ett gäng patienter

Jag vill sätta ihop ett gäng patienter och före detta patienter som har empati och som kan hjälpa andra att må bättre. Jag vill ha en plats dit människor som mår dåligt eller har blivit illa behandlade och skadade i psykiatrin kan vända sig och få stöd och hjälp av likasinnade. Människor med egen erfarenhet och kunskap där alla tillsammans utformar det bästa stöder för andra som mår dåligt eller har blivit skadade i psykiatrin. Jag tror det skulle bli en succé! Empati, värme och medmänsklighet – “bara” det skulle få människor att må bättre!

Vill ni vara med?

Text: Anna Nyström

Foto: Monica Atterberg