Igår, onsdagen den 6 juli knivmördades Ingmarie Wieselgren, 64 år i Visby under Almedalsveckan. Vi är många bland Vox Vigors läsare som stiftat bekantskap med henne som SKR:s psykiatrisamordnare. För några år sedan startade hon projektet Uppdrag Psykisk hälsa. Där samlade hon brukare, brukarorganisationer, politiker, läkare, representanter från myndigheter, regioner, kommuner och många fler organisationer och föreningar för att gemensamt lösa frågorna kring psykisk ohälsa.

Ing-Marie Wieselgren brann för sin uppgift att förbättra förhållandena för personer med psykisk ohälsa. Entusiasmen smittade av sig bland kollegor och gav hopp till brukare. Hon var målmedveten och resultatinriktad. Alla fick vara med med och göra sin röst hörd och bli lyssnade till.

Ni som vill lyssna på henne på nytt kan gå in på en länk från Botaniska trädgården i Visby. Där berättar hon i tre filmer, en för måndag, en för tisdag och en för onsdag, om behovet av en kraftsamling för psykisk hälsa. Vi behöver ett samhälle som främjar hälsa och hållbara insatser, inte bara för dem med psykisk ohälsa utan för oss alla. Wieselgrens tankar från Almedalen.

Från 1998–2002 var Ing-Marie Wieselgren klinikchef för psykos- och rehabiliteringskliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, 2003–2004 verksamhetschef vid samma klinik.

En 33-årig man rusade från mordplatsen med en kniv i handen. En äldre herre vittnade i Aktuellt om hur han hörde rop om att hejda förövaren och lyckades fälla honom. 33-åringen är nu anhållen, misstänkt för mord. Enligt uppgifter till flera medier lär han ha kopplingar till Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR.


Foto: Thomas Henriksson