Ledare

God jul alla Vox Vigors läsare!

Jultomte med presentpaket på ryggen.

God jul till alla! Året närmar sig sitt slut och vi i redaktionen blickar tillbaka på tre år med ett spännande Arvsfondsprojekt: Vox Vigor – ett nättidningsprojekt. Tidningen har nu funnits i 16 månader och det har kommit mycket positiv respons och feedback. Vi har börjat få igång en debatt kring viktiga frågor om psykisk ohälsa. Mer än 20 000 besökare har hittat till tidningen och uppemot 200 000 sidor har besökts. Det mest lästa har varit drömmar om en bättre värld, nyttiga tips och Hjälplinjer.

Vila, glädje och återhämtning

Julen är tänkt att skapa vila, glädje och återhämtning. Men som alla vet har helgen utvecklats till något mycket kommersiellt och skapat stress hos många. Ensamhet leder lätt till ångest hos dem som inte har familj eller vänner att dela någon glädje med.  Brist på pengar leder till en känsla av ytterligare utanförskap. Man promenerar i en stad fylld av glitter eller tittar in i skyltfönster som visar upp prylar man bara kan drömma om.

Det bjuds du på

Vi vill därför berätta, för er som inte redan hört det, att bland annat kyrkorna runt om i landet ordnar olika evenemang. Det kan handla om gratis mat, konserter eller traditionellt julfirande med dans kring granen. I kalendariet kan ni läsa mer om några av de saker som ordnas i Uppsala. En länk till Hjälplinjer – för dig som mår riktigt dåligt – hittar du på Vox Vigors startsida.

För dig som inte orkar

Vill eller orkar man inte vara social finns det massor av böcker att låna på biblioteken. TV play, för dem som har tillgång till det, visar nu en mycket intressant serie om Jesus i fyra avsnitt. Den kan rekommenderas för både troende och icke troende. Serien ger många inblickar i den värld som Jesus verkade i och berättar med hjälp av färsk forskning även om Jesus ungdomsår. Vem hade hört om hans syskon?

Redaktionens önskelista

En punkt på önskelistan som redaktionen har är att nättidningen Vox Vigor ska kunna få leva vidare och utvecklas som ett naturligt forum för personer med psykisk ohälsa. Vi vill få igång mer debatt på det nationella planet mellan dem som inte mår bra och vården, politiker och andra beslutsfattare, Personer med psykisk ohälsa måste få en starkare röst! Det vill vi arbeta för. God jul igen till er alla!

Text och foto: Monica Atterberg

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar