Samhälle

Glad Valborg

Fyrverkeri Foto: Monica Atterberg

Glad Valborg! Men det är först i morgon som Valborg har namnsdag. Idag är det Mariana, som sedan 1859 haft sista april som sin namnsdag. Namnet Valborg har tyskt ursprung och har funnits i svenskan sen 1200-talet. Valborg har sedan 1901 haft namnsdag 1 maj. Den sista april firar vi vårens ankomst, vilket verkar stämma i år, vad vädret anbelangar. Det har varit en tradition enda sedan 1300-talet.

I Uppsala bjuds det på många aktiviteter idag. Mellan kl. 10 och 12 är det forsränning då över 450 fantasifulla farkoster ska försöka ta sig från Eddaspången till Islandsfallet i Fyrisån. Denna tradition startade 1975. Sen är det många silluncher runt om i Uppsala, inte minst för studenterna på de olika studentnationerna.

Studentmössa för engångsbruk

Kl. 15 prick är det mösspåtagning i Carolinabacken för att välkomna våren. Har du ingen studentmössa eller lämnat den hemma? Det finns nu möjlighet att få en engångsmössa i Carolinabacken, om du kommer i tid!

Från kl. 15.02 kan man under cirka en halvtimme framåt lyssna på en konsert med Orphei Drängar(OD) vid Carolinatrappan. Konserten fortsätter i aulan omkring 15.40. Den sänds live i både radio och TV.

På kvällen brukar det i Uppsala och på många andra håll spraka av fyrverkerier och vimla av kasar runt om. Hur det blir i år med eldarna i det torra vädret återstår att se.

 

Foto: Monica Atterberg

 

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Fyrverkeri Foto: Monica Atterberg
Glad Valborg