Under midsommarperioden firar vi Johannes Döparens födelsedag med sill och snaps. Några av oss lägger, enligt gammal tradition, sju olika sorters blommor under huvudkudden i hopp om att bli gifta.
Johannes Döparen föddes den 24 juni sex månader innan Jesus kom till världen. Det var Johannes Döparen som enligt evangelierna i Nya Testamentet döpte Jesus. Dagen är en högtid i kyrkoåret, tillägnad Johannes Döparens födelse, och en av de få helgondagar som blev kvar efter reformationen.
Men i det gamla bondesamhället innebar midsommaren också en brytpunkt i arbetsåret, berättar Institutet för språk- och folkminnen på sin hemsida. I och med den moderna erans industrisemester, som startade efter midsommar, innebar helgen början på sommaren och på en lång ledighet. Vid de mellansvenska bruken serverades arbetarna sill, öl och brännvin till midsommar.
Sillen betraktades länge som fattigmanskost. Först mot slutet av 1800-talet började man lägga in den med socker och ättika och äta den under festmåltider. Innan dess var det bara överklassen som hade tillgång till socker.
På DinVinguide.se kan vi läsa att midsommarfirande med brännvinsbordet har sina rötter ända tillbaka till 1500-talet. Hur vi kryddar vårt brännvin skiljer sig mellan grannländerna. I Norge kör man med rätt mycket sherrykryddningar. I Danmark är det allt som oftast kummin och dill som gäller och i Finland avstår man vanligtvis helt från att krydda. Vi är helt unika med den mångfald och bredd på vårt brännvinskryddande.
För alkoholfria alternativ till nubben, fråga på systembolaget eller besök, som en av många möjligheter tidningen Kurera.
Text och foto: Monica Atterberg