– En folkbildande utställning med konstnärligt stuk.
Det var kommentaren från en av besökarna på Storvretabiblioteket den 16 april. Då var det dags för vernissage av Vox Vigors Vägar – en utställning om att leva med psykisk ohälsa.
Vox Vigor är en nättidning som startade den 28 augusti 2018. Den skriver om frågor som rör psykisk ohälsa och vänder sig främst till denna målgrupp men också till anhöriga, vårdpersonal, politiker, beslutsfattare och alla som vill lära sig mer om dessa områden
Vox Vigor på biblioteksturné
Som ett led i informationsarbetet har tidningen nu en vandringsutställning i Uppland. Första anhalt är en stor vägg i Storvretabiblioteket. Här beskrivs olika psykiska diagnoser med foton, faktatexter, egna upplevelser och dikter.
En sjuksköterskas egna upplevelser
Bipolär sjukdom innebär att en känsla av överdriven upprymdhet varvas med depressioner i perioder. En sjuksköterska med egen erfarenhet av sjukdomen delade med sig av upplevelserna för fotografen. I de maniska perioderna blir allt färgsprakande som ett fyrverkeri. I brist på fyrverkeribilder fick en manipulerad bolltistel duga. Psykosen beskrevs som en trasig flaska och depressionen helt nattsvart.
Förändrad verklighetsuppfattning
Schizofreni är den vanligaste psykossjukdomen. Psykossjukdomar är ett samlingsnamn för sjukdomar som ger en förändrad verklighetsuppfattning. Man kan få vanföreställningar, förföljelsemani, höra röster som inte finns och se saker som inte finns. Det illustrerades med hjälp av plåtbitar på en bild och halva valnötter, symbol för hjärnan, på en annan bild.
Babydocka med kniv
PTSD eller trauma drabbar många som upplevt svåra händelser i livet och inte fått möjlighet att bearbeta dem. Det kan bland annat leda till att man inte litar på någon, känner skam och skuld, tappar minnet och inte kan sova på nätterna. Idén att fota en babydockan mot himlen med en kniv föddes ur berättelsen från en kvinna som från fem års ålder till upp i tonåren utsattes för incest av sin pappa. I decennier har hon behövt terapi och kämpat med en oförstående omgivning. För drygt ett år sedan fick hon äntligen viss upprättelse i domstol och ett skadestånd från sin hemkommun för att den inte reagerat som den borde ha gjort.
Diagnosen som ofta underskattas
Ångest är något skrämmande och oväntat starkt som den drabbade ofta har svårt att få omgivningen att förstå. Den beskrivs i en dikt som känslan av ett monster som kan vålla död. Diagnosen åskådliggörs i foto med ett grönt monsterliknande fenomen som i själva verket är en närbild på en växt i Tropiska växthuset i Botaniska trädgården i Uppsala. En bild med en stor Buttericksspindel som käkar upp mediciner fick en del att rysa, andra att skratta. Klaustrofobi illustrerades med en chokladkonfekt som blivit instängd i en uppochnedvänd Physalisask.
Modellen blev ren
OCD innebär tvångstankar, att tvingas till saker. Det kan vara att tvätta händerna överdrivet ofta eller att massor av gånger kontrollera att spisen är avstängd. Modellen vid vattenkranen på bilden fick praktisk erfarenhet när den noggranne fotografen tog god tid på sig för att få vattenstrålen rätt. Depression illustrerades av en bild där en kvinna ligger utslagen på en soffa omgiven av mörka moln. Fotografen använde sig själv som modell med hjälp av fjärrutlösning.
Professionella kamratstödjare på frammarsch
Utställningen visar också på att en hel del görs för personer med psykisk ohälsa. Som en insats bland flera togs peer support upp. Det är professionella kamratstödjare om har egna erfarenheter av psykisk ohälsa och som anställs för att bli en länk mellan vårdpersonal och patienter. Flera andra länder, som Nederländerna, USA, Nya Zeeland, England och Australien har kommit långt när det gäller att ta tillvara på brukarnas erfarenheter.
Ändrade attityder behövs
Den sista delen av utställningen tar upp några olika saker som fortfarande behöver åtgärdas för att även personer med psykisk ohälsa, så kallade brukare, ska kunna återhämta sig och integreras i samhället på ett bättre sätt än idag. Attityderna till personer med psykisk ohälsa måste förändras. De som mår dåligt blir också ännu sämre när de hela tiden möts av ny personal inom vården.
Trygghet är ett måste
En stärkt självkänsla är nödvändig. För detta krävs bland annat kunskap om den egna diagnosen, en bra och ordnad ekonomi och ett tryggt socialt liv. Aktiviteter för den dagliga återhämtningen är viktiga. Fotografierna speglade även drömmar om naturupplevelser, kultur och så kallad pälsterapi (umgänge med djur).
Föreslå en budget!
Ett anslag borde fånga mångas uppmärksamhet. Texten lyder: Hur skulle du forma ditt liv om du visste att du resten av ditt liv när hyran är betald skulle behöva leva på 5 000 kronor i månaden efter skatt? Detta är vardagen för många brukare. Föreslå en budget!
En besökare stannade vid texten och utbrast:
– Den som hade så mycket pengar att leva på!
Försök igen!
Förmodligen har utställningen ännu inte nått långt utanför brukarvärlden. Vox Vigor hoppas att även andra samhällsgrupper tar del av innehållet. Medianlönen i Sverige, enligt SCB:s statistik för 2017, låg per person på 30 000 kronor i månaden före skatt. Skulle majoriteten av dem med den inkomsten klara av att leva det liv som många med psykisk ohälsa tvingas till? Vi upprepar: Gör en budget! Dela med er av den!
Utställningen pågår till den 4 maj. För öppettider se Storvretabibliotekets hemsida!
Text: Monica Atterberg
Foto på handtvätt (OCD): Alexander Nyberg
Fotot är något beskuret.
Foto på mynt: Göran Holm
Fotot är något beskuret.
I UTSTÄLLNINGENS HAR FÖLJANDE MEDVERKAT:
Faktatexter: Karin Olin Knutsson och Petra Rohrer
Texter kring egna upplevelser: Ylva Kristina Larsson, Petra Rohrer, Sören Fernqvist, Kurt, Malin och Nellie
Dikter: Carl-Johan Bachofner
Fotografier: Tua Lilja, Alexander Nyberg. Göran Holm, Thomas Gustafsson, Lisa H. Ekbom och Monica Atterberg
Studiefrämjandet Uppsalaregionen ställde Putte Rosendahl och Claes Mattsson till Vox Vigors förfogande för en del praktiskt arbete. Tack!