Stefan Wallerek har levt som bostadslös med skulder i ungefär 20 år. Nu ska han hålla en presentation inför våra riksdagspolitiker om problemen som uppstår när man lever i ekonomisk utsatthet. Mötet kommer att ske inom ramarna för EAPN:s verksamhet.
Den 28 februari åker RSMH Skånes ordförande till Stockholm för att hålla en presentation om ekonomisk utsatthet inför våra beslutsfattare. Mötet sker på initiativ av EAPN (European Anti Poverty Network), en organisation där personer i utsatthet skriver sina egna motioner. Dessa tas sedan upp lokalt, i riksdagen, och i EU. RSMH Skåne är en av EPANs medlemsorganisationer.
Människor med psykisk ohälsa lever i större ekonomisk utsatthet och har högre levnadskostnader än andra grupper. Den ekonomiska utsattheten är ett resultat av samhällets organisering och av att skyddsnäten fungerar dåligt. Forskning visar också att ekonomisk utsatthet i sig är en starkt bidragande faktor till att människor blir psykiskt sjuka. Att leva i ständig stress och otrygghet gör återhämtning omöjligt. Samtidigt som situationen förvärras för personer i ekonomisk utsatthet, hemlösheten ökar och föreningar som delar ut mat inte har tillräckligt för att mätta dem som är hungriga, så växer förmögenheterna hos dem som har mest. Sedan 2020 har 99 procent av Sveriges befolkning blivit fattigare, men de rikaste svenskarna har ökat sina förmögenheter med 29 % procent. Världens fem rikaste personer har under samma tid fördubblat sina förmögenheter. (Källa: Oxfam).
Bostadslös i 20 år
Stefan har varit bostadslös i 20 år. Med skulder hos Kronofogden och betalningsanmärkningar är det hopplöst att få en egen lägenhet. Inom RSMH Skåne har vi ofta anledning att undra om makthavarna förstår hur hårt den ekonomiska ojämlikheten drabbar dem som är mest utsatta. Om de förstår hur många omöjliga situationer man befinner sig i dagligen, om de har insikt i hur litet handlingsutrymmet är, hur höga kraven är, och hur mycket tid och energi som går åt till att lösa problem som ofta ändå inte blir lösta.
Lämnat in motion om inkomstfördelning
Frågorna är så många och stora att de känns svåra att driva. Fokus hamnar på vad samhället ska kräva av personer i utsatthet, trots att vi alla egentligen förstår att det inte går att straffa någon ur ett underskott. Frågan om ekonomisk fördelning är en av de allra viktigaste politiska frågorna när det gäller människors vardag och livskvalitet. Ändå finns det inte någon plan eller strategi för att hantera ekonomisk ojämlikhet, varken lokalt, regionalt eller nationellt. Detta är något EAPN vill förändra. I samband med mötet i riksdagen har EAPN lämnat in en motion där man kräver förbättrad statistik när det gäller inkomst- och förmögenhetsfördelning och att regeringen tar fram en årlig ojämlikhetsrapport där ojämlikheten och dess konsekvenser kartläggs och åtgärdsförslag presenteras.
“Detta borde såklart redan finnas” säger Stefan “men det gör det inte, och därför måste vi organisera oss och kräva det.”
Text: Anna-Maria Olsson, RSMH Skåne
Fotot föreställer Stefan när han är ute och representerar RSMH Skåne. Fotograf: Privat.
Inlägget har tidigare publicerats på RSMH-bloggen->.