Samhälle

31 aktörers uppmaning till Ulf Kristersson: tillsätt en minister för högre utbildning och forskning

Ulf Kristersson med riksdagshuset i bakgrunden.


”Ska vi fortsätta att vara en världsledande kunskaps- och forskningsnation behöver vi en kunnig minister för området.” Det menar Forska! Sverige och ytterligare 30 representanter inom vård, akademi, företag och patientorganisationer. De är oroade över att en minister för högre utbildning och forskning inte nämnts i spekulationer kring regeringsbildningen. Nu överlämnar de ett brev till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.


Den senaste tiden har spekulationer kring vilken ministerpost som kommer gå till vilken politiker i en moderatledd regering tagit fart.

–  Vi är glada över över att ambitionen verkar vara att ministrarna ska ha relevant bakgrund och gedigen kompetens inom sin ministerportfölj. Såvitt vi hört finns dock inga diskussioner kring ansvarsområdet högre utbildning och forskning i samma grad som andra områden. Det oroar oss, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige.

I ett brev till Ulf Kristersson uppmanar Forska! Sverige och ytterligare 30 representanter från akademi, vård, näringsliv, professions-, patient och andra intresseorganisationer partiledaren att tillsätta en minister för högre utbildning och forskning i den kommande regeringen.

–  Förutsättningarna för att bedriva forskning och utveckling som bidrar till både hälsa och välstånd i Sverige blir bättre med en minister som har lämplig bakgrund inom området. Vår förhoppning är att Ulf Kristersson ska se vårt brev som en vänlig påminnelse om att tillsätta en stark minister för högre utbildning och forskning, säger Anna Nilsson Vindefjärd.

Ta del av brevet och samtliga underskrifter här.

Läs mer om Forska!Sverige och Agenda för hälsa och välstånd.


Foto: Axel Adolfsson, pressbild från Moderaterna

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Ulf Kristersson med riksdagshuset i bakgrunden.
31 aktörers uppmaning till Ulf Kristersson: tillsätt en minister för högre utbildning och forskning