Hjärnkoll Uppsala län delade idag ut två priser som “Årets eldsjäl”. Vinnarna blev Jill C Faulkner i kategorin arbetslivet och Beatrice Olsson Raksuthee i kategorin föreningslivet.Juryns motivering


Jill C Faulkner “har utsetts till eldsjäl för sitt arbete med att sprida kunskap om autism, asperger och npf. Det har hon gjort via sitt företag ADAPTIS. Hon har också engagerat sig för att skapa bra arbeten för människor med NPF-problematik genom företaget Spektra”.

Jill C Faulkner. Foto: Veronica Runesdotter MalmBeatrice Olsson Raksuthee “har en tuff OCD sedan tidiga tonår som givetvis påverkat hennes tillvaro starkt. Hon vet mer än väl hur det är att samtidigt som man går från tonåring till vuxen kunna klara av att hantera sin OCD. Som föreläsare är hon mycket efterfrågad och uppskattad. Bea använder även sociala medier för att få ut budskapet (hur det är att vara fast i tvångstankar och det beteende det kan leda till) ur ett “patient”-perspektiv. Hon har idag ett härligt och väl fungerande liv, med stort socialt nätverk, arbete hon stortrivs med och det delar hon gärna med sig av under sina föreläsningar. Föreläsningarna inger hopp och kunskap framför allt till personer med OCD, närstående och anhöriga”.

Beatrice Olsson Raksuthee. Foto: Veronica Runesdotter Malm
Psykprat

I Hjärnkolll Uppsala läns premiärpodd “Psykprat” intervjuar hjärnkollambassadören Veronica Runesdotter Malm de två vinnarna.

– Det här är en podd där vi vågar prata om psykisk ohälsa, säger Veronica. Vi vill öka kunskapen och få fördjupad förståelse för våra olikheter. På så sätt kan vi ta död på fördomar, bryta isolering och göra skillnad.Foto överst: Monica Atterberg
Foto, porträtt: Veronica Runesdotter Malm
(Bilderna är lätt beskurna)