Uppsala Kulturförening (UKF) verkar genom att främja social samvaro och skrivande. Det är en sammanslutning för personer med psykisk ohälsa.

UKF startade 2006.

– Vi bildade föreningen för att utveckla vårt skrivande och uppleva kultur. Tack vare fondpengar kunde vi ge ut antologin Pennglöd och senare Pusselbitar. Skrivcirkeln är basen i föreningens verksamhet. Jag önskar att medlemmarna jobbar med sina självbiografier. Själv har jag nästan skrivit klart min, säger Sören Fernqvist, ordförande i föreningen.

En annan del av verksamheten är andra studiecirklar. En cirkel som höll på i flera år var konsthistoria. Det som är på gång nu är teaterhistoria där Sören har delat ledarskap och en cirkel i musikhistoria som Sören har hand om själv. Han leder även en kamratcirkel, lyssnarcirkel där man lyssnar på och analyserar populärmusik.

– Det var ett krav från Studiefrämjandet att ha en kamratcirkel för att också få starta teaterhistoria, informerar Sören.

Foto Monica Atterberg

Uppsala Kulturförenings ordförande Sören Fernqvist

För att delta i de av UKFs studiecirklar som bedrivs på Studiefrämjandet behöver man inte vara medlem. Däremot måste deltagarna ha psykisk ohälsa.

– Samkväm med olika aktiviteter ordnas för att främja social samvaro, till exempel ostprovning. Vi firar alltid nationaldagen med olika innehåll inriktade på svensk kultur till exempel radiohistoria, svenska schlagrar och svenska författare. I år reste vi till Gävle.

-Arbetet i föreningen är för det mesta kul. Jag känner ett stort ansvar och engagemang. Roligast är att researcha, leta fram uppgifter till verksamheten, säger Sören

En annan uppgift som föreningen har är att tipsa om kulturevenemang.

 

Text: Karin Olin-Knutsson

Foto: Monica Atterberg