Övrigt, Samhälle

Suicidpreventionsdagen i Uppsala 10 september

Suicidpreventionsdagen uppmärksammades i Helga Trefaldighetskyrkan. En minnesstund för efterlevande till personer som har valt att avsluta sitt liv i förtid. Även andra personer var välkomna att delta. Arrangör var SPES , Svenska Kyrkan, Föreningen Balans och föreningen Hjärnkoll Uppsala län.

Minnesstunden inleddes med klockringning och att en diakon, Christina Ragnstedt, hälsade välkommen. Ylva Larsson delade med sig av sina egna erfarenheter via sina dikter som hon läste upp. Även Malin Einarsson Carlsson läste texter som handlade om hennes föräldrar.

Därefter varvades läsning av olika texter med musik. Musiken stod Simon Jirhede och Eric Cardenas för och Elisabeth Lindström, som är ordförande i SPES i Uppsala, stod för läsning av texter. Hon tog bland annat upp frågan om skuld och skam. Hon menade också att det går att skapa sig ett nytt liv.

Ett viktigt moment var att alla fick en möjlighet att gå fram och tända ljus. Minnesstunden avslutades med bön och välsignelse med diakon Kerstin Olsson.

För de som ville vandrade man till Stadsträdgården och Lycksalighetens ö för ljuständning och fika.

Text: Karin Olin Knutsson och Petra Rohrer
Foto: Petra Rohrer

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar