Sommar är en årstid som de flesta av oss längtar efter. Men hur upplever den som mår psykiskt dåligt sommaren? Ökar utanförskapet eller gemenskapen för dessa personer?

Eftersom sommaren är den tid då många har semester så tror jag att utanförskapet ökar för många. Det kan vara vänner eller familjen som lämnar staden, vårdpersonal som har semester eller träffpunkter som har stängt. Struktur och vanor bryts.

De sociala kraven ökar

På sommaren förutsätts det att alla ska vara så oerhört sociala. Det ska grillas, badas, sittas på uteserveringar eller spelas kubb med mera. Men för personer som lider av social ångest så blir det svårt, nästan omöjligt, att delta i olika sociala aktiviteter. Detta i sin tur leder till ensamhet och utanförskap.

När pengarna saknas

Många med psykisk ohälsa har inte råd att resa någonstans under sommaren. Bensinen är kanske för dyr om personerna har bil och körkort. Busskorten kostar för mycket eller en enkel fika kan också kosta för mycket. Även detta kan leda till mer utanförskap. Dessutom kan en depression eller svår ångest vara ett hinder.

 

Petra Rohrer

Foto: Monica Atterberg