Hälsa

Min kontaktperson och jag

Bild på gul huslänga

Jag har en kontaktperson som kommer till mig en gång i veckan. Det brukar vara onsdagar som hen kommer. Har haft hen sen i somras och det mesta funkar bra. Men hen är lite strulig och har svårt att passa tider. Med strulig menar jag att hen ändrar sig ibland och föreslår en annan tid än den vi kommit överens om. Jag vill egentligen att hen skall komma varje vecka och varje onsdag. Nu är det inte så utan hen kan messa och föreslå en ny tid. Detta gör hen samma dag och ibland några timmar innan vi skall träffas. Jag behöver lite marginal att ställa om till ny tid. Det är egentligen inte så mycket att göra utan jag kan i och för sig höra med hen om att jag vill att hen inte ändrar sig samma dag. Idag, till exempel, kom hen halv elva i stället för klockan tio som avtalat.

Sitter och snackar i ett par timmar

Nu är det trevligt att hen kommer över huvud taget, och att vi kan sitta och snacka ett tag. Hen brukar vara här i två till tre timmar åt gången. Som idag hittar vi något att snacka om och det gillar jag. Vi tycker lite lika om invandringen, till exempel. Det har varit på tapeten några gånger. Hen är själv från ett annat land och har bott i Sverige ett antal år. Svenskan är hyfsad och hen bryter lite. Inga större problem men det är lite svårt att höra vad hen säger ibland när hen betonar orden olika. Vi pratade om olika politiska system, bland annat  om apartheid i Sydafrika. Nu är det så att jag bodde i Botswana som har en ganska lång gräns mot just Sydafrika. När jag bodde där på 70-talet fanns fortfarande apartheid ett system som gud ske lov inte finns längre. Apartheid var ett system som gjorde skillnad på personer på grund av deras hudfärg. Fruktansvärt om ni frågar mig.

Bild på skylt med pil åt vänster

Fördel med samma person varje gång

Det finns fördelar med att ha en kontaktperson som kommer hem till dig och hälsar på. Eftersom jag är ganska ensam så är det kalas att någon kommer. En annan fördel är att det alltid är samma person som kommer varje gång. Jag hade hemtjänst en period och du visste aldrig vem som kom eller när någon kom. Det mina vänner, var jobbigt! Till råga på allt så var det ganska dyrt med hemtjänst. En kontaktperson är däremot helt gratis. Det är en service som kommunen står för. Det finns vissa kriterier som skall vara uppfyllda för att få det. Det krävs bland annat ett läkarintyg som bekräftar din diagnos och att svara på lite frågor från en socialsekreterare: Jag försökte få kontaktperson via LSS men det gick inte, jag uppfyllde inte alla kriterier. Det var tre krav som skulle vara uppfyllda och jag uppfyllde två.

Min enda förhoppning är nu att jag får fortsätta med samma kontaktperson en längre period, helst längre än ett år. Som det är nu har jag fått för ett år. Förmodligen är det så att det kan förnyas efter detta år.

Text och foto: Peter Johansson

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Bild på gul huslänga
Min kontaktperson och jag