Din rätt, Konsument

Lagen skyddar personer med allvarlig psykisk störning mot dåliga affärer

Thomas Gustafsson
Text

En person som befinner sig i ett tillstånd av allvarlig psykisk störning bör förstås inte köpa saker eller ingå avtal. Om personen ändå skulle göra det kan avtalet mellan köparen och säljaren upphävas. Lagen skyddar personer med allvarlig psykisk störning mot dåliga affärer.

Vox Vigors redaktion fick ett tips om att personer med allvarlig psykisk störning som köper saker eller gör affärer kan få köpen upphävda på grund av sitt sjukdomstillstånd. Vi ställde frågan till föreningen Projure som består av studerande på Juristprogrammet vid Uppsala universitet.

‑ Om en person befinner sig i en allvarlig psykisk störning. Har personen då rätt att häva ett köp som den gjort under sin allvarliga psykiska störning? Med allvarlig psykisk störning menas att man ska kunna omfattas av Lagen om psykiatrisk tvångsvård. Tacksam för svar då det är en fråga som intresserar flera av våra läsare.

Projure svarar så här:

‑ Som jag har förstår din fråga undrar du vilka grunder en med en psykisk störning kan häva ett köp. Enligt lag (1924:323) om verkan av avtal, som slutits under påverkan av en psykisk störning är ett avtal som någon har ingått under påverkan av en psykisk störning ogiltigt på grund av bristande rättshandlingsförmåga. Var och en skall då lämna tillbaka vad han har tagit emot eller, om det inte kan ske, betala ersättning för dess värde. Däremot är det viktigt att notera att motparten kan ha rätt till ersättning för den förlust som föranletts av avtalet och att det krävs en koppling mellan sinnestillståndet och rättshandlingen.

Text: Thomas Gustafsson och Karin Olin Knutsson

Foto: Patrik Svedberg/Pressbild

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar