Samhälle

Kooperatörer med självkänsla på KOS kafé och verkstad

Kristian Polland gör smörgåsar
Foto: Maria Fornstedt

– Jag skulle inte trivas med tillvaron på samma sätt om jag inte hade KOS,då satt jag väl bara hemma. Det säger Kristian Polland som jobbar på KOS i Vasastan i Stockholm.
KOS är ett arbetskooperativ, en ideell förening och en arbetsplats för människor med psykisk ohälsa. Kristian har varit med sedan starten i början av 2000-talet. 


– KOS är nästan som en vanlig arbetsplats. Alla som arbetar på KOS är medlemmar i föreningen och en kooperatör har sina arbetstider att passa. Själv jobbar Kristian två pass i veckan. 
KOS delar utrymme med Nya verkstan, en sysselsättning inom socialpsykiatrin i Stockholm. På Nya verkstan kan man gå olika kurser med biståndsbeslut från sin handläggare. Kristian gick ett tag på svartvitt foto och matlagning, 
men KOS är mer som ett arbete och en tisdag i månaden är det möte för alla medlemmar:

– Då äter vi och har möte och vi har en styrelse med ordförande och kassör, berättar Kristian.


Nästan ett riktigt jobb


Kristian är medlem som sagt och kassör i styrelsen, han arbetar i kaféet och står huvudsakligen i kassan och tar betalt, lite städ blir det också, kaffekokande och smörgås tillverkning. Här finns också en glasverkstad och förr fanns det även en grafisk verksamhet. Men den kooperatör som arbetade där gick i pension. 

– Jag är nöjd med allting på KOS, säger Kristian. Från början hette vi fixarboden och var en arbetsträning på Norrtulls sjukhus. Vi jobbade åt Norrtulls sjukhus med kopiering, flyttade grejor och lagade möbler. 
Anna-Karin som har arbetat som arbetsledare på KOS i snart ett år fyller i:

– Ganska mycket skiljer oss från Verkstan. Det är mer som ett jobb. Vi producerar för försäljning och arbetar i arbetslag. Men vi är mer toleranta när det gäller dagsformen än man är på en vanlig arbetsplats; där måste man leverera på ett annat sätt. De som jobbar här jobbar kortare dagar. Vi försöker ha ett tillåtande klimat.
- Vi håller humana priser för de som går på Nya verkstan som har sina kafferaster här, på så sätt hör vi ihop. De priserna hade vi inte kunnat hålla om vi inte vore ett arbetskooperativ, lägger Anna-Karin till.


Skulle anställa fler om ekonomin fanns


KOS har 17 deltagare, en person anställd på lönebidrag i glasverkstan av föreningen och två arbetsledare som är anställda av Stockholms stad. Arbetsledarna är inte medlemmar av kooperativet. 
Pengar till Kaféets inköp kommer från föreningen KOS egen kassa. KOS skulle nog gärna ha fler lönebidragsanställda men ekonomin tillåter inte det just nu. 
Ekonomibyrån som ingår i IFS (Intresseföreningen för schizofreni) sysselsättningsverksamhet Steg för Steg gör bokföringen åt KOS. Steg för Steg är även de är ett socialt företag som sysselsätter människor med psykisk ohälsa. Ett samarbete som fungerat bra.

– KOS har ett värde för självkänslan . Man behövs när man kommer hit, gör något som behövs, säger Johanna som är ordförande i föreningen. 
KOS kafé bakar också själva, gör smoothies och ingefärshots.


Kulturhuset ny kund


En person på lönebidrag som sagt. Hen arbetar i glasverkstan och har lärt sig hantverket på plats. Lena, som gått i pension, kommer ibland in och jobbar i glasverkstan när det är något speciellt som ska göras. 
Johanna som är ordförande i KOS styrelse har själv arbetat med glaset och kunde arbeta ganska självständigt efter ett tag. Glaset gör änglar och kors till kyrkor på beställning, smycken och glasfat. Nyligen fick de Kulturhuset som kund. Gissa hur glasfaten ser ut som Kulturhuset beställt? Som Plattan, just det, svartvita trianglar. 

– Det är väldigt bra gemenskap på KOS, säger Johanna. Vi gör lite utflykter, resor, har julbord för pengarna som vi får in. 
En del vill väl ha fler tjänster på KOS, tidigare hade vi två personer på lönebidrag. Och en del skulle gärna gå kurser på Nya Verkstan samtidigt som de jobbar på KOS. Det får man inte, fast det inte alls är samma sak, fortsätter Johanna.

– Jag önskar att vi kunde anställa fler fyller understryker Anna-Karin. Att vi kunde hitta något som drar in mer pengar. 
KOS består hela tiden av de människor som är här just nu. Det rör på sig hela tiden och kaféet är lite av hjärtat i huset. Här fikar folk och är sociala. Huset hade varit något helt annat utan kaféet.
 Kaféet är öppet för allmänheten och verkar ha blivit ett av de lokala parkeringsvakternas favoritfik.Text och foto: Maria Fornstedt

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Kristian Polland gör smörgåsar
Maria Fornstedt:
Kooperatörer med självkänsla på KOS kafé och verkstad