Kultur

Kajsa Hedes kulturtips – i Malmö och Stockholm

Koo Jeong As installation i Malmö konsthall, en man som åker skateboard.
Moses Nour i KOO JEONG As ”OooOoO Malmö”. Skateboardrampen ställs ut på Malmö konsthall sommaren 2024.
Foto: Alexander Olivera

Vox Vigors skribent Kajsa Hede har varit på resa i Malmö och tipsar om en intressant konstutställning. Hon delar också med sig av sina bästa billiga sommartips i hemstaden Stockholm.

Malmö

Koo Jeong a, en koreansk konstnär, har gjort en skateboardhall som ställs ut i Malmö konsthall->. Utställningen visas till och med den 25 augusti 2024.

Jag har bott i Malmö under mina studieår bland annat. Jag brukar åka dit och hälsa på mina kompisar. Förra året var jag där, men fick tarmvred, och måste operera mej. Nu i år frågade min kontakt inom psykiatrin om det var traumatiskt för mig att åka tillbaka till Malmö. Jag tyckte det var skönt att vara där igen, det gick bättre. Jag aktade mej lite för restaurangmaten på årets återbesök. En kompis gillar att gå med på gallerier och att se konst. Vi besökte Malmö konsthall tillsammans. Inträdet var gratis där.

Den koreanska konstnären Koo Jeong a hade gjort en urban utställning som var lite kul. Hon hade tagit in stadslivet med förorten i konsthallen. Där fanns en skatebordbana med skejtare som åkte där med jämna mellanrum. Hon har tidigare varit med i Venedigbiennalen och lite olika performance-installationer. Jag tyckte utställningen var spännande och urban, väl värd ett besök.

Koo Jeong A. Courtesy PKM Gallery. Foto: Kim Je Won

Stockholm

Sedan när jag kom hem till Stockholm, tecknade jag ett abonnemang som heter Abundo->. Det innebär att man betalar 290 kronor per månad, och för de pengarna kan man gå på en uppsjö av evenemang. Det ger fri entré till bio, musik, stadsvandringar, fotboll och museer. Man får boka in sej på två evenemang åt gången. Det tycker jag är ett prisvärt litet sommartips! 

Jag har till exempel varit på bio i värmen. Jag tyckte det var skönt med svalkande air conditioner. Jag har också varit på museer och stadsvandringar, jag har fullt upp, inte tråkigt. I Abundo ingår också teater säsongsvis, jag tyckte själv att det var prisvärt. 

Annars finns Parkteatern som har gratis evenemang på sommaren. Jag är inte mycket för att  bada, men annars finns bad lite överallt i stan. Till exempel Långholmen, Tantolunden och badet i Rålambshovsparken, Smedsuddsbadet. Det är kanske skönt svalka sej, men själv är jag lite av en badkruka och aktar mej för solen.

Jag hade tidigare en dyr hobby; att  gå fik. Jag tyckte var lite värt det ett tag och blev lite av en specialist på fik. Sedan läste jag ett tips från banken om att ett  bra sätt spara till något är att dra ner på fikakostnaderna.  Då köpte jag en termos som jag tar med mej. Idag sitter jag i det gröna eller på en parkbänk och fikar.  Så det är ett hett tips:  Köp en termos och ha picknick under ett svalkande träd.

Text: Kajsa Hede

Bilden är ett självporträtt av Kajsa Hede.

Kajsa Hede är dyslektiker och började träna på att skriva. Hon har gått en kurs i att skriva filmmanus på Dramatiska institutet (nuvarande Stockholms Dramatiska högskola). Det blev ingen film men hon tycker fortfarande att det är kul att skriva. Hon är också utbildad kostymör och har jobbat inom film, teater och opera. Idag är hon sjukskriven. Hon är aktiv på Fontänhuset i Stockholm och har tidigare läst upp egna texter i Radio Totalnormal.

1 kommentar

  • Kajsa är en underbar tjej , duktig, konstnär och omtänksam. All lycka till min vän Kajsa och lycka till med det du gör.

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Koo Jeong As installation i Malmö konsthall, en man som åker skateboard.
Kajsa Hedes kulturtips – i Malmö och Stockholm