7 september, 2024
Kultur

Janne Schaffer värnar om psykisk hälsa

Janne Schaffer var på plats med sin röda elgitarr när NSPH och Riksförbundet Hjärnkoll bjöd in till inspirationsdag på temat Psykisk hälsa har ingen ålder. För Janne personligen har musiken länge varit en tröst när livet känts tungt.

Smäktande toner och tuffa gitarrsolon. Vad har det med psykisk hälsa att göra? För Janne växte intresset för musiken tidigt till en passion. I 12–13-årsåldern bytte han sin egenbyggda akustiska gitarr till en elgitarr och sedan har det bara fortsatt. Inspelningar, turnéer, konserter och samarbeten med andra musiker har kantat Janne Schaffers långa musikerbana.

Men privat och yrkesmässigt har han även upplevt motgångar. 1983 tog hans bror Bo livet av sig. Bo mådde oerhört dåligt och Janne försökte länge få honom att söka hjälp för sin psykiska ohälsa.

– Musiken har hjälpt mig. Musiken är för mig ett stöd och ingen flykt, säger Janne Schaffer och spelar en låt tillägnad sin bror. Den har titeln Som ett nyfött barn.

Musik främjar psykisk hälsa

Musik som en läkande kraft upplevde Janne Schaffer också när han samarbetade med Ted Gärdestad. Ted mådde allt sämre under 90-talet. Janne lyckades få Ted att spela in sin sista skiva 1994. Janne var producent och var fast besluten att Ted och han skulle slutföra inspelningen av albumet Äntligen på väg. Med gemensamma krafter lyckades de bägge göra det.

Under inspelningen fick Janne agera lika mycket psykolog som producent och musiker. Och Ted mådde mycket bättre när han kom igång med sången. Då såg Janne Schaffer tydligt hur musiken kan göra underverk och stötta människor som mår dåligt. Ted fick för ett tag livsgnistan tillbaka. Men tre år senare tog Ted livet av sig vilket Janne tog mycket hårt.

Janne Schaffer ser det ljusa i livet

Janne Schaffer berättade att hans mamma hade en bästa kompis som tog livet av sig. Hon började må sämre själv efter det. För 19 år sedan skilde sig Janne från sin sons mamma. Trots motgångarna livet har Janne alltid lyckats ta sig igenom de svåra stunderna.

– Jag ser det ljusa i livet. Jag mår väldigt bra och är tacksam för att jag får spela.

Janne Schaffer avslutade sin programpunkt med en fritolkning av Abbas låt Eagle. Där tog han ut svängarna och visade sitt kunnande som gitarrist. Åldern är ingen någon gräns för fortsatt utveckling och spelglädje.  

Psykisk hälsa har ingen ålder

Sin musikaliska och personliga resa presenterade Janne Schaffer för deltagarna på NSPH:s och Riksförbundet Hjärnkolls inspirationsdag den 10 oktober. Den hölls och sammanföll med Världsmentalhälsodagen, som även firades i Uppsala där temat var suicidprevention. Inspirationsdagen med temat Psykisk hälsa har ingen ålder fortsatte att flyta på fastän allvarliga och svåra frågor stod på programmet. Bland annat Att åldras och leva med psykisk ohälsa – ett samtal utifrån egen erfarenhet.

Anki Sandberg, ordförande i NSPH, Maria Kindefält Trygg, verksamhetsledare Riksförbundet Hjärnkoll, och Janne Schaffer, gitarrist och producent. Alla tre var på plats i Alvik, Stockholm. för inspirationsdagen Psykisk hälsa har ingen ålder.

Lång resa innan rätt diagnos ställdes

Hillevi Brändt, seniorambassadör från Hjärnkoll, berättade om sin långa resa inom psykiatrin innan hon för drygt 40 år sedan fick rätt diagnos – bipolär typ 1. Innan dess var hon felmedicinerad i 25 år. När allt vände kunde hon till och med gå tillbaka till arbetslivet.

Seniorambassadörskollegan Inger M Johansson fick en utmattningsdepression för 20 år sedan. Hon har även en typ av kraftiga perceptionsstörningar, det vill säga hon har svårt att ta in för mycket på en gång. I hennes fall var det en mönstrad duk på ett bord som störde hennes koncentrationsförmåga. Som 53-åring fick hon sin diagnos Aspergers syndrom, en funktionsnedsättning, som kännetecknas av bland annat svårigheter i socialt samspel.

Några andra talare var Ida Malm, projektledare i NSPH. Hon presenterade NSP-projektet Åldras och må bra, som startats i Södermanlands län. Från politiskt håll syntes tidigare riksdagsledamoten och generaldirektören för Socialstyrelsen Barbro Westerholm (L). Hon delgav publiken sina reflektioner kring ålderns rikedom.

Ida Malm. NSPH, en av flera föredragshållare under inspirationsdagen i Alvik med temat Psykisk hälsa har ingen ålder.

Rörelse för en må bra-känsla

En rad samtal och dessutom god mat, dryck och fika. Till det ett uppiggande rörelsepass ledd av instruktör Monica Beckman. IFS Nacka- Värmdö. Ett verkligt må-bra-inslag som passade ypperligt bra för dagen. Riktigt bra och genomtänkt av arrangerande NSPH och Riksförbundet Hjärnkoll, som fick stora applåder av alla närvarande. Såväl för själva arrangemanget i Alvik i Stockholm som engagemang och kämpaglöd för personer med psykisk ohälsa.

Kan samtalsgrupper bidra till att äldre mår bättre? Om detta talade Marie-Louise Söderberg, Stadsmissionen, Sven-Erik Henriksson, Vuxenskolan Västmanland och Marie Milling, Riksförbundet Hjärnkoll. Milja Ranung från Nestor (till vänster) agerade moderator.

Text och foto: Thomas Gustafsson

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Thomas Gustafsson:
Janne Schaffer värnar om psykisk hälsa