Samhälle

Hjärnkoll och Sesam uppmärksammar ungas psykiska hälsa

Bild av Yvonne Kallträsk, Veronica Malm och Mari-Anne Bonin från Hjärnkoll och ideella nätverket Sesam vid bokbordet de gemensamt satte upp under internationella Världsmentalhälsodagen.

Hjärnkoll Uppsala län och det ideella nätverket Sesam uppmärksammade den internationella Världsmentalhälsodagen med ett gemensamt uppdukat bokbord i köpcentret Gränbystaden i Uppsala. Temat för dagen var ”Ungas psykiska hälsa i en föränderlig värld”.

 

De tre eldsjälarna Mari-Anne Bonin, Yvonne Kallträsk och Veronica Malm gjorde sitt bästa för att påkalla uppmärksamhet från förbipasserande i köpcentret. De som stannade till var i många fall nyfikna och intresserade av ämnet. Frågan om ungas psykiska hälsa engagerar.

_ Vi hade bra samtal. Ganska många av dem som kom fram till oss har personer i sin egen bekantskapskrets som har psykisk ohälsa, berättar Mari-Anne Bonin från Hjärnkoll Uppsala län.

 

Unga berättar om stöd

De tre representanterna delade också ut symboliska disktrasor och broschyrer om sina verksamheter. Mari-Anne Bonin passade på att informera om ”Lyssna på oss ungdomar”- ett material som Riksförbundet Hjärnkoll och NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) tagit fram tillsammans.

– Här berättar ungdomar om sina erfarenheter från olika stödinsatser.

Alla tre ser också dagen som en möjlighet för verksamheterna att visa att de finns lokalt i Uppsala.

_ Det är roligt att få komma ut bland folk och få synas och det gäller att marknadsföra sig.

Bild av broschyrer om psykisk ohälsa som Hjärnkoll tagit fram.
Hjärnkoll och ideella nätverket Sesam vill förändra attityderna till psykisk ohälsa. Broschyrer som dessa är viktiga för att sprida information och kunskaper om frågan.

Förändringar stressar

FN-organet World Health Organization (WHO) står bakom World Mental Health Day som sedan 36 år tillbaka firas varje 10 oktober över hela världen. WHOs beskrivning av årets tema betonar vuxennärvaro, elevhälsa i skolan och medvetenhet om att de många förändringarna i ungdomarnas liv kan skapa stress som leder till sämre mående och utvecklas till psykisk ohälsa.

Text: Thomas Gustafsson
Foto: Tua Lilja

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Bild av Yvonne Kallträsk, Veronica Malm och Mari-Anne Bonin från Hjärnkoll och ideella nätverket Sesam vid bokbordet de gemensamt satte upp under internationella Världsmentalhälsodagen.
Hjärnkoll och Sesam uppmärksammar ungas psykiska hälsa