Regeringens besked om lättade restriktioner från och med 1 juni gör att landets cykelklubbar och många andra organisationer som har planerat för olika aktiviteter på Cykelns dag 3 juni nu kan genomföra dessa. 


– Målet är att sätta ett nytt världsrekord i insamlad cykeltid. Nu är det möjligt att göra det genom att samla medlemmar och allmänhet under ansvarsfulla former. Det säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling som arrangerar Cykelns dag i Sverige. 

3 juni är Cykelns dag. Det har FN bestämt. Nu ser det ut som om Cykelns dag blir en av de första arrangemangen som kan gå av stapeln med de kommande coronarestriktionerna. De innebär att 150 personer kan delta i ett cykellopp och att 100 personer kan ha andra aktiviteter utomhus. 

På Cykelns dag i fjol kunde inte cykelklubbar och andra cykelorganisationer samla sina medlemmar. Trots det satte cyklister i Sverige ett nytt världsrekord. De cyklade tillsammans 465 380 minuter, eller nästan elva månader, under en dag och registrerade sina cykeltider på hemsidan cykelnsdag.se.
 

Porträtt av Klas Elm, VD för Svensk Cykling. Pressbild i samband med Cykelns dag.
Klas Elm, vd Svensk Cykling. Pressbild

– Cykeln har blivit en lösning för många under pandemin. Så kan man resa utan att behöva trängas i kollektivtrafiken. Samtidigt upprätthåller man sin hälsa. Hela samhället tjänar på att fler cyklar också efter pandemin. På så sätt får färre hjärt-kärlsjukdomar och diabetes samtidigt som utsläppen av hälsofarliga luftföroreningar minskar. På Cykelns dag kan vi tillsammans och var för sig visa upp den glädje som cyklingen ger oss, säger Klas Elm. 

Fakta om Cykelns dag


2018 utsåg FNs generalförsamling 3 juni till Cykelns dag med syftet att lyfta fram cykeln som ett hälsosamt och miljövänligt sätt att resa på.

I Sverige är det organisationen Svensk Cykling som arrangerar Cykelns dag. Svensk Cykling består av Svenska Cykelförbundet, Cykelfrämjandet, Cykelbranschen, Svenska Cykelstäder, Vätternrundan och Naturskyddsföreningen. 

Fler forskningsresultat som visar på nyttan för samhället och för individen med att cykla finns på cykelnsdag.se. Det är också på den sidan som man registrerar den tid som man cyklar under Cykelns dag. 


Foto överst: Gordon Johnson, Pixabay