Kultur

Katarina Bjärvall fick 2019 års guldspade
för bok om ADHD

Hjärnans labyrint

Föreningen Grävande journalisters guldspade i kategorin Bok gick i år till Katarina Bjärvall. Hon fick priset för boken Störningen: ADHD, pillren och det stressade samhället, utgiven på Ordfronts förlag. Här granskas de bakomliggande orsakerna till varför ADHD-diagnoserna ökar. Bland annat visar granskningen att av 50 svenska ADHD-forskare har 24 tagit emot pengar från läkemedelsbolagen.

Juryns motivering:
För att på ett nyanserat sätt och med en stark empati för de drabbade ha skärskådat den växande ADHD-epedimin och visat vilka som tjänar pengar på den.


Andra nominerade var:
  • Lisa Röstlund och Anna Gustafsson för boken Konsulterna: Kampen om Karolinska
  • Elin Torp: Vi, skuggorna
  • Matilda Voss Gustafsson: Klubben

– Vad har hänt efter att boken Störningen kommit ut?

Inte tillräckligt är väl den korta sammanfattningen, svarade Katarina Bjärvall på en fråga under Guldspadegalan. Jag har fått väldigt mycket meddelanden från folk som har läst den, från proffs, alltså läkare, psykiatriker, psykologer, lärare, socialarbetare. Och sen föräldrar och personer som har ADHD. De har läst boken och tackar på olika sätt. Men annars så har inte de system som jag granskar förändrats. Jag skickade boken till Socialstyrelsen och Läkemedelsverket till alla människor där som jag har intervjuat och som är ansvariga för behandlings- och diagnossystemen och inte fått några reaktioner. I stort sätt inga reaktioner. Men jag vet inte om någon har läst boken. Så det kan man ju hoppas, kanske att det blir litet läsning i bästa fall.


Foto: överst: John Hain, Pixabay

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar