Konsument, Spartips

Kaffepriset höjs nästa år

Olika sorters kaffepaket i en butik, december 2021. Foto: Monica Atterberg
Priset på kaffet blir med all sannolikhet högre någon gång efter nyår. Detta beror mycket på sämre skördar av kaffebönor i Brasilien som står för drygt 40 procent av världens kaffeproduktion. Brasilien har haft både torka och frost. En svagare dollarkurs och problem med frakt lär också spela roll.


Kaffet kom ursprungligen från Etiopien i Afrika. Till Europa kom det först på 1600-talet och blev under 1700-talet mycket populärt i Sverige. Det var kung Karl XII som introducerade det i Sverige.

Många är de studier som gjorts av kaffets farlighet eller hälsoeffekter. Mycket forskning återstår dock för att vara säker. I dagsläget anser flera att  det minskar risken för hjärtsjukdomar, diabetes, demens, leversjukdomar och vissa former av cancer. Gravida kvinnor eller personer med ökad risk för frakturer bör dock undvika kaffe.. 

Kaffet kallas ofta det ”det bruna guldet” och är den vara som det handlas mest med efter olja. Kanske kan det vara värt för dom som behöver spara litet att köpa några extra kaffepaket före nyår.


Foto: Monica Atterberg

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Olika sorters kaffepaket i en butik, december 2021. Foto: Monica Atterberg
Kaffepriset höjs nästa år