Hälsa

Gymnastik- och idrottshögskolan
lanserar GIH-podden

Podcast. Foto: Florante Valdez från Pixabay

Nu lanserar Gymnastik- och idrottshögskolan en podd i tre avsnitt. Forskare och lärare från GIH samt yrkesverksamma från idrottens värld delar här med sig av sina kunskaper och erfarenheter.


Tanken med podden är att lyssnarna ska få lära sig mer om idrott, fysisk aktivitet och hälsa. De som medverkar är från GIH och experter inom sina olika områden. Ibland bjuder GHI även in olika gäster som får bidra med perspektiv och erfarenheter från ett liv i idrotten.

I den första delen av avsnittet av GIH-podden blir forskaren Ulrika Tranaeus och ishockeylegendaren Anders Hedberg intervjuade. Ulrika bidrar med kunskap och insikter från sin forskning inom idrottspsykologi. Här finns en diskussion om hur psykologiska faktorer som stress kan leda till skador, och hur man kan förebygga detta på olika sätt. Ulrika delar med sig av det aktuella kunskapsläget i Sverige och internationellt, och hur mycket pengar skador egentligen kostar. Till sist, några tips och råd som alla kan ta till sig och använda i sin egen träning.

I den andra delen intervjuar Ulrika ishockeylegendaren Anders Hedberg utifrån sitt forskningsperspektiv. Här får vi ta del av hur det var för Anders att komma till Nordamerika som en av de första européerna, och hur han hanterade stressen som uppstod av detta. Det handlar om alltifrån skador till förebilder och det tuffa klimatet inom ishockeyn. Anders bjuder även på sin syn på ledarskap och psykologi, och hur ishockeyn har utvecklats under hans tid som spelare, ledare och scout.

Det första avsnittet blir ett spännande samtal om idrottsskador, idrottspsykologi och ishockey.

Lyssna på avsnitt 1 på Spotify

Lyssna på avsnitt 1 på Apple Podcaster

Lyssna i din webbläsare och ta del av datorgenererad transkribering på Buzzsprout


Foto: Florante Valdez, Pixabay

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar