Konsument, Spartips

Gemenskap och gratis mat i samband med julen

Tomte med julklappar som står i snö. Trädgrenar i bakgrunden. Foto: Monica Atterberg

På många håll i landet arrangeras det olika aktiviteter kring jul. De vänder sig till alla och ofta speciellt till dom som är ensamma och dom som har det ekonomiskt svårt. Här är bara några exempel. Undersök själv vad som finns på just din ort!


GÖTEBORG

Pustervik bjuder in till ”En anständig jul” för nionde året i rad. Mat, dryck och gemenskap. Eventet äger rum på julafton (24 december) mellan klockan 12.00 och 20.00. De bjuder på julmat och dryck (alkoholfritt) från klockan 12.00, och erbjuder även kläder/hygienartiklar/julklappar till alla besökare.

Firandet är till för alla. Besökarna är alltifrån hemlösa som söker mat och värme, äldre ensamma människor som kanske inte har någon annanstans att ta vägen, ensamstående föräldrar som inte har barnen denna jul, utbytesstudenter, EU-migranter osv. Frivilliga volontärer ser till att alla trivs och blir nöjda under dagen och kvällen.

En Anständig Jul på Pustervik är ett ideellt samarbete mellan projektgruppen En Anständig Jul, Pustervik och samarbetspartners och restauranger som sponsrar. Sist var där 600 besökare.

S:t Johanneskyrkan bjuder på julmat både på jul och nyår, men med lite förändringar på grund av restriktioner kopplade till Covid-19. Det blir till exempel ingen buffé utan volontärer och personal kommer att lägga upp mat.  Det kan bli längre väntan utanför då endast 100 personer kan vara inne i kyrkan samtidigt.

Här är programmet: Julafton, juldagen och annandagen:
9.30-10.00 Brödutdelning
12.00-18.00 Julbuffé
17.00 Gudstjänst
18.00 Slut för dagen

Nyårsafton
9.30-10.00 Brödutdelning
9.30-14.00 Café
14.00-17.00 Kyrkan stängd
17.00-21.00 Nyårsbuffé
18.00 Nyårskonsert med Blue fire blues
21.00 Nyårsgudstjänst
00:00 Slut för dagen

UPPSALA

Jul på Uplands är ett alternativt julfirande som ägt rum på Uplands nation sedan 1969. Julfirandet på nationen började som ett alternativ för studenter som inte kunde åka hem över julen. Sedan starten har det dock omvandlats och är nu till för alla. Evenemanget är gratis och helt drogfritt. Det finansieras genom donationer. Restauranger i Uppsala med omnejd skänker maten.

Vid Jul på Uplands håller nationen öppet under julafton och juldagen mellan 12:00–22:00. Under dessa dagar har nationen vanligen mellan 1 500–2 000 besökare.

Uppsala Stadsmission bjuder in till Jul i gemenskap. Det blir julfirande med julbord, dans, julklappar till barnen, gemenskap och värme. I år är det öppet under tre dagar för att det ska finnas plats för alla som vill att komma.
Den 22 december kl. 17
Den 23 december kl. 17
Den 24 december kl. 11 julbön, kl. 11.30 glögg och pepparkakor, kl. 12–15 middag

För mer information ring 018-56 40 21 eller mejla till reception@uppsalastadsmission.se

VÄNERSBORG

Babtistkyrkan i Vänersborg bjuder för 22:a året i rad in till julbord, lovsång och gudstjänst under eftermiddagen och kvällen och Ingen föranmälan krävs.

– Vi räknar med att det kommer runt 100 personer. Ibland kommer det hela familjer – ibland ensamma personer. Människor brukar komma från alla håll och kanter, man kan komma och gå som det passar, säger Bengt-Arne Albinsson, som är pastor i församlingen.

LINKÖPING

Alla är välkomna att fira jul på Stadsmissionens kontaktcentrum i Linköping. Många av deltagarna har ingen kontakt med sin släkt, utan kommer istället för att få vara del av en gemenskap. Tillsammans försöker medarbetare, volontärer och deltagare skapa ett julfirande där alla är välkomna!

STOCKHOLM

Frälsningsarmén bjuder på ett rikligt julbord, från sill och lax till varma rätter. Besökarna får ta flera tallrikar under dagen. Det säger Bodil Nilsson, verksamhetschef för Sociala centret i Hornstull, Stockholm. Varje gäst får också en julgåva innan de går. Arrangemanget som hålls på Sociala centret i Hornstull riktar sig till hemlösa, missbrukare, fattiga, ensamma och dem med psykisk ohälsa.

– Tillställningen äger rum i mitten av december men då intresset är så enormt stort kan man inte gå ut med datumet förrän omkring tio dagar före. ”Om vi skulle göra det innan får vi fler gäster än vi kan hantera”, säger Bodil Nilsson.

Under själva juldagarna är Sociala centret i Hornstull stängt och då hänvisar man till Jul i gemenskap som anordnar ett alternativt julfirande i Immanuelskyrkan i Stockholm. 

LILLA EDET

I Lilla Edet håller Pizzeria Roma liv i vad som nu blivit till en uppskattad tradition för ensamma på jul.

Här bjuder man för femte året i rad in till gratis pizza, värme och gemenskap under sen förmiddag och tidig eftermiddag på självaste julafton.

– Jag tycker att det är viktigt att alla företagare, stora som små, tar sitt ansvar och gör något för de ensamma under jul, säger ägaren Orhan Polat.


Foto: Monica Atterberg

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Tomte med julklappar som står i snö. Trädgrenar i bakgrunden. Foto: Monica Atterberg
Gemenskap och gratis mat i samband med julen