Den 16 april är den dag då hela världen ska uppmärksamma rösten. Det anordnas många hundra röstevenemang, föreläsningar, konserter och workshops. Vox Vigor som valde sitt namn (en stark röst) just med tanke på att speciellt personer med psykisk ohälsa behöver göra sin röst hörd, instämmer i alla hyllningar.


Det blir en manifestation i hela Sverige för barns röster. Barn på förskolor runt om i landet gör sina röster hörda. Gemensamt sjunger de signaturmelodin för det nationella projektet Rösträtt – sång på förskolan klockan 10.00. Inför dagen släpps också en film som manifesterar barns röster i hela landet!

- Det är ett barns rättighet att använda sin röst tillsammans med andra och att sjunga ut med självförtroende på den egna röstens villkor. Denna manifestation för barnrösten innebär att alla barn från Norrbotten till Skåne samtidigt kommer sjunga om barns rätt till sin röst. Målet är att hundratusentals barnröster gör sina röster. hörda. Det  säger Anna-Carin Fogelqvist, projektledare för Rösträtt – Sång på förskolan. (Källa: Mynewsdesk)

World Voice Day – över hela världen

Den 16 april varje år firar alltså hela världen Världsröstdagen. Sverige deltar sedan 2013. Fokus blir på rösten, detta vårt vikigaste instrument för kommunikation.

Rösten och rummet

Temat för årets stora Zoomevenemang heter “Rösten och rummet”. En rad meriterade föredragshållare kommer att ge sin vinkel på detta tema. Alla är välkomna och det är gratis. Pågår kl. 18.30–21.30.

Här är programmet:

Erfarenheter och insikter från olika aspekter av rösten i olika rum kommer att förmedlas av dessa nio:

  • En konsert- och operasångare (Olle Persson).
  • En internationellt verksam rumsakustiker (Johan Christensson).
  • En professor i musikakustik (Sten Ternström).
  • En professor i foniatri (Stellan Hertegård).
  • En professor i logopedi (Viveka Lyberg-Åhlander).
  • En docent i logopedi (Anita McAllister).
  • En Dramaten-skådespelare (Julia Dufvenius).
  • Ännu en Dramaten-skådespelare (Hannes Meidal).
  • En professor i kördirigering (Mats Nilsson).


Föredragens ämnen hittar du här ›

Arrangörer är Ideella Föreningen World Voice och KTH.

Anmäl ditt deltagande

Evenemanget är gratis, men anmäl ditt deltagande med e-post till worldvoicedaysweden@gmail.com

Läs mer


Foto: CSTRSK från Pixabay