Sören Fernqvist kan inte längre använda toaletterna på SJs nya tåg som trafikerar sträckan Uppsala-Stockholm. Sören har klaustrofobi, vilket innebär att han blir panikslagen om han är instängd i ett trångt utrymme.

_ Det är som att gå in i en garderob. Jag kan inte ens stänga om mig, säger Sören Fernqvist när han beskriver känslan av att gå på toaletten ombord på de nya tågen.

Sören klarar av att stänga dörren men låser aldrig när han går på en toalett. Han upplever att många offentliga toaletter är små och trånga men att SJs nya toaletter tar priset.

_ Det är fler än jag som tycker så. Vi med klaustrofobi är handikappade men det hindrar inte mig från att röra mig ute.

Sören tillägger att han förstår varför SJ gör toaletterna så små.

_ Det handlar förstås om att spara utrymme på tåget. Men SJ tar ingen hänsyn till oss som har klaustrofobi. Vi är många, säger han.

Större toalett för rörelsehindrade

SJ bemöter kritiken med att det finns minst en så kallad större handikapptoalett avsedd för rörelsehindrade ombord på varje tåg. Toaletten avsedd för rullstolsburna är det bästa valet för dem som känner att standardtoaletten är för trång, menar företaget.

_ I alla tåg finns en universaltoalett som är anpassad för rullstolar. Den är förstås större än standardtoaletterna. När vi rustar upp gamla tåg gör vi nu så att inte minst universaltoaletten blir större. Kan vi göra en svängd rund dörr så gör vi det, för då blir det enklare för en rullstol eller en permobil att vända inne på toaletten, säger Jonas Nilsson, presskommunikatör på SJ.

Jonas Nilsson understryker att de minsta toalettutrymmena finns på de nya dubbeldäckarna som SJ satt in på sträckan Uppsala-Stockholm, även kallade för X40. På de äldre tågen är toaletterna större.

_ Generellt är det ont om utrymme i tåg, bussar och flyg. De kan dels inte vara hur stora som helst, av naturliga skäl, dels är det många funktioner för resenärerna som ska få plats och dessutom tåg-utrustning och tekniska system. För dem som designar tågen blir det alltid en avvägning mellan hur stor plats olika funktioner får ta, säger Nilsson.

Bild på toalett på ett av SJs tåg som anses framkalla klaustrofobi.

Toaletter på SJs tåg framkallar klaustrofobi.

Obehag när dörrarna låses

Sören Fernqvist tycker att SJs svar visar att företaget inte riktigt förstår vad klaustrofobi innebär. Ett besök på toaletten avsedd för rullstolsburna innebär nämligen att Sören då inte vågar skjuta igen dörren.

_ Dörren på den toaletten stängs med hjälp av ett knapptryck och då går dörren i lås och det funkar inte för mig. Om jag går på den toaletten behöver någon stå utanför och se till att ingen annan går in på toaletten samtidigt som jag är där, förklarar Sören.

Då föredrar han att gå på standardtoaletterna även om det på de nya tågen innebär att han får krypa in på en toalett med ”garderobskänsla” och ha dörren på glänt. Sören har inga problem med sina toalettbesök på de äldre tågtyperna men de tas successivt ur bruk.

_ Man kanske får börja åka buss istället. Men Swebus som kör mellan Uppsala och Stockholm har dragit ner på turerna, säger Sören Fernqvist.

Text och foto: Thomas Gustafsson