Maj Grandmo porträtterar här Klara, en kvinna som har haft ett tufft liv men inte gett upp.

Vi kan kalla henne för Klara och är i den diffusa åldern man kallar för yngre äldre. För Klaras del ligger betoningen på yngre.

Hon har levt ett liv som skiljer sig från den ordinarie svensken med villa, Volvo och vovve. Det är inte så att detta är ett ideal bara ett talesätt när man ska och vill beskriva ett ganska förutsägbart svenskt liv. Visst, man har sitt fredagsmys och sina resor till fjällen och Thailand för att bryta vardagen. Let’s face it: Roligast har man som ung och ny i världen och livet.

Så var det även för Klara. Hon var en förväntansfull och nyfiken tonåring med drömmar om ett fint liv. Men detta liv var inte förutsägbart. 

Tvångintogs på ett mentalsjukhus

Redan i 20-25-årsåldern drabbades hon av en psykos som skulle dominera en stor del av livet. Hon tvångsintogs på ett mentalsjuk, det vill säga ett sådant som tur är inte längre finns kvar i Sverige. Hennes inläggningar var långa och de gav henne tunga mediciner hon själv inte hade möjlighet att påverka. Detta försiggick i hela 35 år och livet emellan inläggningarna blev ryckigt och svårt att styra.

Tänderna blev på grund av detta svårt skadade.

Hon gifte sig med en man hon var väldigt kär i men lyckan blev inte långvarig eftersom han var aggressiv och började slå henne. Det hela slutade i skilsmässa men snart var hon tillbaka i en liknande relation. 

Hon har fött två barn som har växt upp till välfungerande killar och de älskar hon av hela sitt hjärta. De har nu även egna barn som hon träffar ibland.

Hennes sorg var länge urusla tänder

Numera lever hon ett lugnt liv utan stora omvälvningar. Hennes sorg var länge sina urusla tänder som hon har fått av alla år med tunga mediciner. De var verkligen skadade och ingen hade brytt sig om att informera henne om att hjälp faktiskt finns för just sådana skador som Klara hade. De gav henne tidigare en ganska meningslös nedslipning av tänderna och vit tandbeläggning.

Men hon har inte givit upp. Klara är numera en företagsam kvinna. Hon är med i föreningen IFS (intresseföreningen för schizofreni) och kommer med på fester, medlemsmöten och resor. Hon går på datakurs och målar ibland vilket hon alltid har gjort. Är alltid glad numera och får god hjälp av en psykiatri som har förändrats i grunden sedan 70-80-talet.

Men så har det varit tänderna, förstörda av 35 års tung medicinering. Men Klara har tagit reda på sina rättigheter när det handlar om behandling av tandskador orsakade av mediciner. Så efter ett års behandling har hon ett strålande leende gjort av jacketkronor och detta med hjälp av sjukvårdens högkostnadskort. En behandling som egentligen kostar 200 000 kr i en komplicerad process.

Hon känner sig som ny och tar tillvara varje dag. Allt kan vara så bräckligt, men ibland finns en väg tillbaka. Klara är nu nöjd med sitt liv.

/Maj Grandmo

Foto: Pixabay