Kultur

Club Lindormen sätter färg på Uppsala

Målningar av skog, båtar och höstinspirerade ansikten på väggarna. Lägg till sång, musik, poesi, glada miner och blå plastmuggar fyllda med bubblande cider. Konstintresserade i RSMH-föreningen Club Lindormens konstgrupp ordnade höstvernissage i Uppsala – en mycket lyckad upplevelse för alla närvarande.

Konstintresserade i Club Lindormen, RSMH Uppsala, har skapat konstverk i alla möjliga former. Mellan 2 och 30 oktober 2019 pågår utställningen, som går under det peppiga namnet Jag målar, alltså finns jag. En tuff gallring var nödvändig för att alla deltagare skulle få plats på utställningslokalens väggar. Totalt 88 tavlor av 22 utställare ryms på väggarna i konsthallen.

Fullpackad utställning i biblioteket

Uppslutningen på vernissagen var enorm. Fullsatt lokal i Uppsala stadsbibliotek, trångt om saligheten och kulturens ande svävande i hela rummet (en konsthall av det mindre slaget). Chipsen som Club Lindormen stod för tog snabbt slut. Konstnär och cirkelledare Eva Högberg, i sällskap med sin kollega Ylva Lindqvist, hängde upp konstutställningen.

– Vi är nöjda. Vi har fått med ganska mycket på utställningen, säger Eva Högberg.

Ann mår bra när hon målar

Ann Asplund, Uppsala, är en av de stolta och nöjda utställarna. Under samlingsnamnet Bilder från mitt inre bidrar hon med sex färggranna tavlor i akvarellstil. I praktiken är det mycket vatten och akrylfärger som gett akvarelleffekten, särskilt effektfulla är några trädstammar som tillkommit genom att färgen runnit vid torkningen.

– Jag har hållit på och måla i kanske tio år spontant. Jag har också målat på siden, berättar Ann Asplund.

Ann håller mest till i Lindormens målarrum när hon målar, även om en del verk skapas på andra platser.

– Jag var med på en konstkurs i Gysinge förra veckan. Vi bodde i en herrgård. Fin natur där och jag målade och mådde bra, säger Ann Asplund.

Konstnär: Ann Asplund

Club Lindormens medlemmars egna intressen bejakas

Det sistnämnda är nog så viktigt. Medlemmarna i Club Lindormen, RSMH Uppsala, har alla haft det tufft på något sätt. Flera har behandlats och vistats på numera nedlagda psykiatrimottagningen i Ulleråker. En av dem är utställaren Barbara Russel, som sjöng och läste en dikt vid vernissagens öppnande.

– Jag har hittat ett sammanhang här på Lindormen. Det var en läkare från Ulleråker som körde mig hit en gång. Sedan dess har jag varit medlem och engagerad.

Club Lindormen håller till i Luthagen i Uppsala. Verksamheten bygger mycket på medlemmarnas eget intresse och engagemang. Konstutställningar är mycket uppskattat bland medlemmarna.

– På Club Lindormen är det vi deltagare som bestämmer. RSMH jobbar för att saker ska växa underifrån istället för att personalen bestämmer. Det är en stor skillnad på Lindormen mot Uppsala kommuns träffpunkter, tycker Barbara Russel.

Om Club Lindormen

Club Lindormen RSMH Uppsala är en mötesplats för personer med egen eller annans (till exempel anhörig eller familjemedlem) erfarenhet av social och/eller mental ohälsa. Föreningen Club Lindormen grundar sig på kamratstöd, studieverksamhet och intressepolitik. Viktiga moment är föreningsarbete, studiecirklar, demokratiarbete, utflykter, sång och musik samt matlag. RSMH står för Riksförbundet för social och mental hälsa.

Föreningen producerar även filmer och material som visas i när-tv. Se 24UNT-kanalen. (Källa: Club Lindormen RSMH Facebooksida).

Text och foto: Thomas Gustafsson

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Thomas Gustafsson:
Club Lindormen sätter färg på Uppsala