Hälsa

Tyngdtäcke kan förbättra sömnen

Ung man som håller ena handen för munnen och gäspar. Foto: Sam Williams från Pixabay

Att använda tyngdtäcke kan öka nivåerna av hormonet melatonin med 30 procent. Det visar en ny mindre studie på unga vuxna utförd av forskare vid Uppsala universitet. Melatonin har i tidigare studier visat sig påverka sömnen positivt. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Sleep Research.

Ett par tidigare studier har visat att användandet av tyngdtäcken kan ha en positiv påverkan på sömn och välmående. De bakomliggande mekanismerna till den upplevda förbättringen har dock inte blivit riktigt klarlagda.

Forskare vid Uppsala universitet bestämde sig därför för att undersöka hur nivåerna av hormon som främjar sömn och motverkar stress, såsom melatonin och oxytocin, påverkas av sömn under tyngdtäcke. De ville också ta reda på om tyngdtäcket påverkade produktionen av stresshormon och aktiviteten hos kroppens stressystem.

26 unga män och kvinnor deltog i studien. Där fick försökspersonerna ge återkommande salivprov medan de vilade under vanligt täcke eller tyngdtäcke. Tyngdtäckena som användes vägde 12 procent av testpersonens kroppsvikt.

­ – Användningen av tyngdtäcke ökade halten av melatonin i saliven med 30 procent. Dock såg vi inga skillnader i nivåerna av oxytocin eller kortisol eller i aktivitet i det sympatiska nervsystemet. Det säger Elisa Meth, förstaförfattare till studien och doktorand vid Uppsala universitet.

Tidigare studier har visat att melatonin kan främja sömnen. Vår studie skulle kunna bidra med en förklaring av de bakomliggande faktorerna till varför vissa personer upplever att de sover bättre under ett tyngdtäcke. Den här studien genomfördes dock på ett relativt litet antal personer och undersökte bara den omedelbara effekten av tyngdtäcket. Det behövs med andra ord större studier för att kunna slå fast det här sambandet med säkerhet. Och för att se om ökningen av melatonin håller i sig över tid behöver vi studier över längre tidsperioder, säger Christian Benedict. Han är universitetslektor i farmakologi vid Uppsala universitet och studiens seniora författare.

Artikel: Meth et al. (2022) A weighted blanket increases pre-sleep salivary concentrations of melatonin in young, healthy adults, Journal of Sleep Research, AID – JSR13743, Manuscript ID – JOSR-22-449.R1; DOI: 10.1111/jsr.13743;  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsr.13743


Foto: Sam Williams från Pixabay

2 kommentarer

 • Båda mina söner har tyngdtäcke och det har hjälpt deras sömn jättemycket.

  • A
   Monica Atterberg

   Vad bra, och tack för ditt inlägg, Lindha! Det är fint att det med ett relativt enkelt hjälpmedel går att förbättra sömnen för många. Jag har många i min bekantskapskrets som också lovordar tyngdtäcken.
   Monica Atterberg
   Redaktör, Vox Vigor

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar