Pälsterapi betyder att ett husdjur kan hjälpa människor med deras psykiska hälsa. Att ligga bredvid katten, klia honom och lyssna på hans spinnande gjorde att min ångest bara ”flöt iväg”, den försvann.Enbart mediciner är inte bra på sikt. Jag vill att vården ska erbjuda mer än bara mediciner, t.ex. pälsterapi och/eller samtalsstöd.

Foto Lennart Lönnqvist

Ångestsjukdomar

Att leva med mycket ångest såsom panikångest, social fobi, GAD eller PTSD, innebär att leva med mycket stress, rädsla och oro. Efter ca 20 år med egen ångestproblematik så har jag lärt mig hur jag kan bemästra min ångest. Hur jag kan koppla av och bli mer avslappnad har varit oerhört viktigt för mig för min återhämtning.

 

Hur kan ett husdjur hjälpa mig att må bättre?

Husdjuren kan hjälpa en person att t.ex. komma upp ur sängen på morgonen, eftersom katten eller hunden behöver få mat och vatten. De kan också hjälpa en med att komma utanför dörren, särskilt om man har mycket panikångest och djuren kan även få en människa på bättre humör. Ett husdjur ger trygghet, villkorslös kärlek och de sviker inte som människor kan göra.

 

Pälsterapi

Ett av de allra bästa sätten för mig att slappna av och bemästra min panikångest har varit s.k. ”pälsterapi”, som innebär att mysa med mina katter, särskilt min hankatt Liam. Han är idag 14 år och är en vanlig huskatt/bondkatt. Vi köpte honom och hans syster Ronja 2003 och det är det bästa köpet jag någonsin har gjort.

Djur har en fantastisk förmåga att känna in hur deras husse eller matte mår!

 

Foto Lennart Lönnqvist

Petra med Liam

Hur har Liam hjälp mig?

Varje gång som jag fick en panikattack, och det var många per dag när det var som värst, så kom Liam och lade sig bredvid mig i sängen så nära som det bara gick och började spinna. Att ligga bredvid katten, klia honom och lyssna på hans spinnande gjorde att min ångest bara ”flöt iväg”, den försvann. Jag brukar säga, när jag föreläser om detta, att Liam är världens bästa medicin mot ångest, i synnerhet panikångest. Han är beroendeframkallande men utan biverkningar.

 

Fler djur inom vården

Med tanke på mina personliga erfarenheter av djurs inverkan på den psykiska hälsan, så skulle jag vilja se fler djur inom vården- både den somatiska och den psykiatriska som ett alternativ eller komplement till mediciner.

Självklart behöver människor/patienter som lever med ångestsjukdomar ha även mediciner under vissa perioder för att få vardagen att fungera. Men, eftersom jag själv har erfarenhet av just läkemedelsberoende (benzodiazepiner) så skulle jag gärna se att man vågar använda även andra metoder än mediciner.

 

Trauman och bristen på tillit till andra människor

När man, som jag, dessutom har upplevt olika trauman och utvecklat PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) som gör att ens tillit och förtroende till människor skadas, så kan ett djur- hund eller katt eller något annat djur, verkligen vara till hjälp. Djur sviker inte, de finns alltid där för en, vilket inte alltid människor gör.

 

Ångestsyndromsällskapet ÅSS i UppsalaFoto Lennart Lönnqvist

I ÅSS- Ångestsyndromsällskapet i Uppsala- driver vi frågan om pälsterapi/djurens betydelse för den psykiska hälsan. Flera av oss i föreningen har den goda erfarenheten av hur djur kan hjälpa oss och vi vill gärna dela med oss av detta och sprida det till andra som mår psykiskt dåligt.

Idag har jag nästan aldrig några panikattacker längre, mycket tack vare att jag har hittat mina egna strategier för att hantera ångesten om den skulle komma tillbaka.

 

Text: Petra Rohrer

Foto: Lisa H. Ekbom, Petra Rohrer