sep
7
mån
Funktionsrätt på riktigt
– en mänsklig rättighet @ Uppsala
sep 7 kl. 18:00 – dec 7 kl. 20:15

Funktionsrätt på riktigt – en mänsklig rättighet
Studieförbundet Vuxenskolan uppmärksammar Uppsala kommuns temaår för mänskliga rättigheter 2020 genom att bjuda in till en serie filmer och föreläsningar med efterföljande diskussion. Tillsammans med de föreningar, organisationer och nätverk vi samarbetar med inom Funktionsrätt vill vi lyfta folkbildningen som en viktig aktör i att utveckla och stärka människor som har svårare att göra sin röst hörd p g a t ex psykisk sjukdom/funktionsnedsättning.
Läs mer om vårt program under temaåret för mänskliga rättigheter HÄR

Brukarinflytande på riktigt
Hur ser stödet ut till personer med funktionsnedsättningar i Uppsala kommun? Utgår stöden från brukarnas behov eller är det annat som styr? Är brukarmedverkan och brukarinflytande naturliga inslag verksamheterna? Fungerar stödet till familjer? Anna Thalén, NPF-pedagog med autismdiagnos, metodutvecklare för AICKO Familje- och individstöd föreläser om de svar som man kommit fram till inom projektet Forum för Brukarinflytande med efterföljande diskussion kring ett samtalsunderlag.

Fri entré. Lättare förtäring serveras (meddela ev allergier vid anmälan).
Hiss, hörslinga, tillgängligt för rullstol.

 

Föranmälan krävs. Sista anmälningsdag 18 september 2020.

dec
15
tis
Webbinarium: Samhällsreform – Ingen ska falla mellan stolarna! @ Webbinarium
dec 15 kl. 14:00 – 15:00

Webbinarium den 15 december!

Samhällsreform: Ingen ska falla mellan stolarna!

Med psykiatrireformen, som kom för 25 år sedan, skulle gruppen människor med svårast psykisk ohälsa få det bättre. RSMH:s medlemmar kan vittna om att många problem kvarstår. Ett av de största problemen är att människor bollas mellan olika myndigheter utan att få rätt hjälp någonstans.

Riksförbundet för Social och Mental Hälsa anser att det behövs en ny reform för psykisk och social hälsa. Ingen människa ska falla mellan stolarna. Därför presenterar vi nu följande fyra reformkrav för en sammanhållen psykiatri och omsorg:

1. Brukarmakt på riktigt – gör om Socialtjänstlagen till en rättighetslag och skriv in i Förvaltningslagen en skyldighet att hjälpa personer till den hjälp de önskar få.

2. Under samma tak – det ska finnas platser där olika kompetenser finns samlade och där vård och omsorg är tillgängligt.

3. SIP med budget och vite – ge ekonomiska muskler till de samordnade individuella planerna och inför vite när de inte följs.

4. Rätt till basinkomst och meningsfull sysselsättning eller arbete oavsett psykisk och social hälsa.

 

Lyssna på RSMH:s presentation av och lär dig mer om de reformkrav RSMH nu ställer. Den 15 december  klockan 14-15 håller RSMH ett webbinarium dit ni är välkomna att anmäla er. Detta är en chans att diskutera reformkraven och att även få lite tips om vad din förening kan göra för att påverka politiker och media där ni är.

ANMÄLAN: på RSMH:s formulär

apr
19
mån
Mänskliga rättighetsdagarna 2020 @ Uppsala Konsert & Kongress
apr 19 – apr 21 heldag

Mänskliga Rättighetsdagarna 2020

Under temat ”Mänskliga rättigheter – en fråga om var du bor?” arrangeras runt 150 programpunkter och runt 80 organisationer kommer att finnas på plats på utställartorget inne på Uppsala Konsert & Kongress. Flera föreningar i Uppsala har efterfrågat ett definitivt svar om Mänskliga Rättighetsdagarna 2020 Uppsala kommer att hållas i december.  Med anledning av pandemin har projektledarna nu kommit med ett nytt datum för MR-dagarna 2020. MR-dagarna 2020 i Uppsala ska hållas 19 – 21 april 2021.

Villkor och information

  • När din bokning är klar får du din biljett via e-post. Var därför noga med att du fyller i rätt kontaktuppgifter. Har du inte fått din biljett inom 24 timmar efter din beställning, vänligen kontakta MR-dagarnas kansli.
  • Det är först till kvarn som gäller till alla programmets olika delar.
  • MR-dagarna reserverar sig för eventuella ändringar i programmet.
  • Lördagens program (5 december) är kostnadsfritt att besöka.
  • Rabatter: till och med 30 juni erbjuder vi 30% rabatt på biljetterna för myndigheter/företag samt ideella organisationer/lärare/privatpersoner.
  • Biljetter i kategorin studenter, arbetslösa, pensionärer och ungdomar upp till 20 år släpps 15 september.
  • Betalning: Du kan betala med kort direkt via nätet eller välja fakturabetalning. Vi tillämpar 20 dagars betalningstid.
  • Ångerrätt: Distansavtalslagens regler om ångerrätt gäller ej vid köp av evenemangsbiljetter. När betalning skett är du därför bunden av ditt köp. Avbokning är dock möjlig fram till den 1 oktober 2020, vid avbokning tillkommer avbokningsavgift på 500 kr/biljett. Det går även att överlåta biljetten till en annan person kostnadsfritt (kontakta då MR-dagarnas kansli).
  • Om arrangemanget ställs in av skäl som är utom MR-dagarnas/Föreningen Ordfronts kontroll sker ingen återbetalning. Dock undersöks möjligheten att erbjuda kompensation i form av förmånliga rabatter vid kommande konferenser.

Har du frågor om MR-dagarna, biljettköp, bokning av skolklass, tillgänglighet eller andra frågor om evenemanget, kontakta då info@mrdagarna.se