Maria har nackbesvär, panikångest och tinnitus. Med hjälp av sin blivande assistanshund Itsy kan hon leva ett fungerande liv.
När vi träffas i Uppsala är Maria på väg till tandläkaren. För att klara av bussresan in till staden får hon hjälp av sin hund och trotjänare Itsy – en glad tik av rasen Barbet. Maria håller ett stadigt grepp om kopplet till Itsy som viftar glatt på svansen. Itsy är en blivande assistanshund, eller assistenthund som är en annan benämning.
_ Första gången jag fick panikångest framför henne var hon fyra månader. Hon kom som valp fram och försökte lugna mig. Då kunde jag fokusera på att klappa henne. Hon fungerar för mig som lugnande medicin. Djur är känsliga för sinnesstämningar, berättar Maria.
Viktigt hjälpmedel
När Itsy lugnar Maria kommer hon fram och markerar framför sin matte att hon vill ha kontakt. Itsy känner instinktivt på sig att hon behöver göra något för att Maria behöver det. Exakt hur Maria vill att Itsy ska markera har de tillsammans tränat upp.
Itsy är helt enkelt oumbärlig som hjälpmedel för Maria. Det funkar så pass bra att Maria nästan helt slipper panikångest eftersom Itsy ger henne så mycket trygghet.
_ Jag fick min första panikångest 2009 och senast för ett år sedan. Och ångestattackerna är betydligt lugnare numera.
Självständigare liv
Maria berättar vidare att Itsys hjälp bidrar till att Maria kan leva ett självständigare liv med mindre behov av stöd från kommunen.
_ Itsy får idag bära mina glasögon och regnställ. Hon får bära drygt 2 kg. Hon brukar också hjälpa mig att handla genom att dra sin egen matvagn inne i affären. Sedan drar hon hem varorna, berättar Maria.
Itsy är idag 5,5 år. Hon började utbilda sig till assistanshund för fyra år sedan. Att det tagit lång tid förklarar Maria med att hon haft egna formsvackor plus att Itsy har mognat sent i livet.
_ Vi ska ta examen i år. Tanken är att vi skulle ha gjort det i september men det har skett en del saker inom min förening som försenat examinationen. Men vi kommer att klara det. Jag har pratat med instruktören, säger Maria.
Behov av att arbeta ostört
Maria har sjukersättning på grund av sin funktionsnedsättning och sin sjukdom som medför att hon inte kan arbeta. Itsy gör att hon slipper sitta hemma isolerad.
_ Många andra som har assistanshund säger också att de mår bättre fysiskt och psykiskt av sina hundar, säger Maria.
Itsy ska under ett jobbpass inte gå fram och hälsa på någon som kallar på henne. Det kan distrahera henne så mycket att hon tappar fokus från sitt uppdrag. När hon är i arbete bär hon ett tygmärke som det står ”Assistenthund under utbildning” på.
_ Om du ser en sådan hund ska du inte gå fram och hälsa på den. Du får inte störa en hund som arbetar, understryker Maria.
Av den anledningen brukar Maria även kalla Itsy för Bustrollet för personer som hon träffar ute. Det är ett säkert namn att använda eftersom Itsy inte reagerar på det tilltalsnamnet.
Socialstyrelsen har studerat vilka samhällsekonomiska vinster som kan göras med hjälp av servicehundar. Närmare 200 000 kronor per hund och år har myndigheten kommit fram till.
_ Assistanshunden är ett hjälpmedel, understryker Maria ännu en gång.
Text och foto: Thomas Gustafsson
Faktaruta
Assistanshund som hjälpmedel
En assistanshund är en hund som används som hjälpmedel för en enskild förare. För att kunna utbilda hunden till assistanshund behöver föraren ha ett läkarintyg som styrker behovet av assistanshund. När en assistanshund är i tjänst eller under utbildning har den ett tjänstetäcke och är i sällskap med sin förare. Just Itsy är en psykisk hälsa-hund och servicehund för personer med fysisk funktionsnedsättning.

Itsy i koppel syns rusa fram när hon blir inkallad av sin matte.

Maria och Itsy vilar sig på en parkbänk i centrala Uppsala.

Maria med Itsy i knät. Itsy sitter ned pustar ut på ett kafé i Uppsala.