Yousef mår idag ganska bra. Efter flera besök hos olika psykologer lyckades han till slut få rätt hjälp med sina trauman, som han utvecklade i sin ungdom i Turkiet. Psykodynamisk terapi blev räddningen för Yousef.
Yousef är en vältränad kurdisk man i 40-årsåldern som bor tillsammans med en kvinna i Uppsala län. Han studerar, jobbar och har en katt som husdjur. Yousef kom till Sverige för drygt 20 år sedan och pratar obehindrat svenska. Ett ganska bra liv med andra ord men under ytan finns fortfarande sviter från plågsamma trauman som han utvecklade i sin ungdom i Turkiet. Då och där utsattes han för systematisk diskriminering. Då och då med våldsamma förtecken.
– Jag blev misshandlad av rektorn på gymnasieskolan. Jag har också blivit misshandlad av polisen. Det hände när jag var ungdom. Turkiet är ökänt för sin hårda polis, berättar Yousef för Vox Vigor.
Han är alevit
Yousef bekänner sig till alevism – en religion vars rötter går till Zarathustra, en religion som hade sin storhetstid cirka 1000 år före och fram till Kristus födelse och var som störst i det gamla Stor-Iran. Alevismen anses även vara influerad av sumerernas zuism som är omkring 5000 – 6000 år gammal.
Ansedd som fiende till staten
Enligt Yousef anser turkiska staten att kurder är ett minoritetsfolk som ska anpassa sig till den turkiska majoriteten.
– Grejen med oss kurder i Turkiet är att vi har ingenstans att ta vägen. Staten försökte assimilera oss med islam. Och vi aleviter är inte muslimer. Vi ser Ali som gud. Det är totalt förbjudet inom islam att acceptera/dyrka en annan än gud som gud, säger Yousef och fortsätter.
– Vi anses vara fiender till staten. Jag kunde inte vara mig själv i Turkiet.
Trauman utvecklades av våld och hot
De traumatiska upplevelserna från uppväxten påverkade Yousef starkt. Han blev ständigt på sin vakt och fick svårt att sova. När Yousef var runt 20 år gammal flyttade han till Sverige. En syster bodde redan där.
Den första tiden i Sverige levde Yousef som papperslös flykting – ett liv som då innebar en begränsad rätt till enbart akut sjukvård och genom det obefintlig rätt till mediciner. Yousef genomförde en blindtarmsoperation under en annan persons personnummer. Som papperslös flykting saknade han även rätt till skolgång. Men han fick hjälp med mediciner och läkarkontakter av bland andra Equmeniakyrkan.
– Och jag hade sviter som jag då inte visste vad de handlade om. För kanske 14 år sedan fick jag en panikattack, säger Yousef.
Lärde sig att andas rätt
Efter panikattacken sökte han hjälp med sina trauman, Genom organisationen Ingen människa är illegal fick han kontakt med en psykolog. Att hitta förmågan att andas rätt vid ångestattacker var nödvändigt för att häva dem. Yousef utvecklade tyvärr även utmattningsdepression. Han är fortfarande sårbar för stress och för många intryck.
Uppehållstillståndet blev en lättnad
För tio år sedan fick Yousef permanent uppehållstillstånd. Av lättnaden och glädjen lyckades han sluta tvärt med några antidepressiva mediciner.
– Jag kände det som att jag var i paradiset.
Traumacentrum levde inte upp till sitt goda rykte
Men oron och svårigheterna att slappna av fanns kvar. Likaså koncentrationssvårigheterna. I samband med att hans dåvarande psykolog slutade fick Yousef kontakt med Röda korsets traumacentrum. Kliniken har gott rykte när det gäller trauman men för Yousef blev vården där en besvikelse. EMDR-terapin, som är baserad på ögonrörelser och som används vid posttraumatisk stress, gav ingen önskad effekt för honom.
– De löste en halv trauma. Jag blev skickad till en annan privat psykolog som jag gick till i ett år utan att det blev bättre. Han skickade mig vidare till en vårdcentral för att de där skulle utreda om jag hade add (en form av adhd) på grund av att jag hade svårt att fokusera på saker, säger Yousef.
Framgångsrik terapi till slut
Psykologen på vårdcentralen kunde utesluta add genom tester. Hon hittade istället andra saker som hade större betydelse för Yousef. Flera av hans trauman kunde släckas ut genom samtalsbaserad metod. Behandlingsmetoden heter psykodynamisk terapi. Och den gav Yousef rätt hjälp med sina trauman.
– Hon kunde verkligen behandla traumatiska minnen. Jag grät under behandlingen men det kändes bättre efteråt. Trauman är som ett instängt sår. Man vädrar ut det med hjälp av psykologens samtalskur, förklarar Yousef.
Egentligen skulle Yousef behandlats av Psykiatrin i Uppsala men köerna dit var långa och psykologen på vårdcentralen var kunnig nog.
Yousef menar att traumatiserade människor förlorar vissa sinnen, till exempel lukt. Och fortfarande litar Yousef inte fullt ut på andra människor. Han går lätt i försvarsställning och är beredd på det värsta.
– Det är energikrävande och kan i förlängningen leda till utmattningsdepression, som jag själv fick.
Sex ger avslappning och lugn
Han beskriver det som att det är svårt att njuta av vardagen. För att dämpa oron och ångesten är det viktigt att kunna koppla av. Yousef tränar på gym och går promenader. Även sex är avkopplande och bra för Yousefs del.
– Sex dämpar oro och ångest för min del. Och jag känner mig säker på det sexuella och hur jag ska ge min partner njutning.
En annan hobby är att läsa och skriva böcker. Även det ett sätt för Yousef att koppla av.
– Jag började skriva böcker när jag var 16 år. Och då blev det poesi, berättar Yousef.
Lugnt och harmoniskt hemma med sambon
Han har även en katt som fungerar som mindfulness när han klappar den. Och inte minst: Hans sambo ger honom mycket värdefullt stöd.
– Jag bor med min tjej och mår bra av det. Kyssar och kramar är viktigt, säger Yousef.
Jobb och studier gör också att livet känns lite lättare även om oron aldrig försvinner helt.
Fotnot: Yousef heter egentligen något annat. Han har valt att vara anonym.
Text: Thomas Gustafsson
Foto: Monica Atterberg