Den fjärde advent, sista söndagen för juldagen, är enligt svenska kyrkan den dag då ängeln Gabriel besöker Maria. Han sade till henne att hon skulle få uppdraget att bli mamma till Jesus – Guds son. Nu börjar ett nytt kapitel för mänskligheten. Gud blir människa och föds som ett litet barn in i vår värld.
Imorgon är det Tomasdagen. Tomas var en av Jesus tolv lärjungar. Tomasdagen inleder, av tradition, ”julfriden”. Det var också på Tomasdagen som man fick börja dricka av julbrännvinet och julölet – efter provsmakningen knappt två veckor tidigare, på Annadagen, berättar Kultursmakarna på sin webbsida.
Vintersolståndet
Den 21 december är det också vintersolståndet. Då lutar jordaxelns norra del bort från solen. Vi får årets kortaste dag. Efter det blir dagarna längre och längre ända fram till den 21 juni. Då svänger det på nytt och dagarna blir kortare och kortare. På södra halvklotet är det tvärtom. Där är det den längsta dagen och kortaste natten.
Glöggens dag
Sedan 1800-talet har vi som tradition i Sverige att dricka glögg. Framförallt är glöggen förknippad med julen. Sammanlagt dricker folk cirka 5 miljoner liter varje år i Sverige. Ofta ingår ett antal olika tillbehör, både i och vid sidan av glöggen. För att hedra denna dryck firas sedan 2016 Glöggens dag den 1 december varje år.
Adventskalendern
Den första svenska adventskalendern kom ut år 1932 och var illustrerad av konstnärinnan Aina Stenberg-MasOlle. Den första gången som adventskalendern visades på TV var år 1961 År 1972 så valde man att byta ut programtiteln på TV till det vi kallar programmet idag – julkalendern.
Foto: Gerhard G, Pixabay