– Du är ju mamma, kan inte du hjälpa din dotter? brukar Eva Dozzi höra.
När vi möts innan föreläsningen på Uppsala Stadsbibliotek har dottern Sanne inte svarat på telefon. Eva skulle dagen innan ha skjutsat henne till sjukhuset för ett bensår. Sanne har inte svarat och det finns inget Eva kan göra. När Eva kommer upp på scen får hon medhåll i publken: Som anhörig finns det gränser för vad man kan göra och den psykiska utmattningen är ett faktum.

Samtalet spelades in och läggs ut på Hjärnkoll Uppsalas youtube-kanal.
Samtal om samsjuklighet på biblioteket
Eva Dozzi och Jan Ström jobbar båda med att upplysa om samsjuklighet. Evas dotter Sannes fall uppmärksammades i Uppdrag gransknings reportage ”Vem kan rädda Sanne?”. Jan Ström är aktuell med arvsfondsprojektet Mötesplats Anhöriga Samsjuklighet. Under andra dagen av Hjärnkoll Uppsalas psykiatrivecka diskuterar de samsjuklighet med fokus på anhöriga och deras situation.
SIP har inte hjälpt ett skit
Problemet med dålig samordning kring samsjuklighet (personer som både har en diagnos och ett drogmissbruk) har varit känt sen länge. 2011 kom också en statlig rapport som bekräftade att det behövs en förändring inom psykiatrin (SOU 2011:35).
– Sverige införde ”SIP-möten” 2010 (Samordning med individuell plan). De har inte hjälpt ett skit, berättar Dozzi.
Nu har staten startat en ny utredning för att undersöka hur det ska ske en bättre samordning mellan enheterna.
– Idag sitter folk på ett LVM-hem och det kostar skattebetalarna 900 000 kronor per person. Sen kommer man ut och det har inte hänt någonting.
Dozzi menar att tvångsvård inte bara ska vara att personen är drogfri under perioden i SiS-hemmet. Det behövs vård och någon som fattar beslut åt den omhändertagne. Psykiatrins krav på att vara drogfri innan terapi är dessutom orimligt. Beroendet är ju ofta en konsekvens av de psykiska besvären.
Psykiatrin och socialstyrelsen motverkar varandra
Psykiatrin och Socialstyrelsen motverkar varandra, tycker Eva Dozzi. Hade en doktor skrivit intyg på att Sanne behöver ha fortsatt vård hade Socialstyrelsen kunnat genomföra sin plan. Kanske hade hon fått hjälp med sitt missbruk och kanske hade hon fått vård för sitt bensår.
2 kommentarer
Jens Holmström
Hej. Känner Sanne från Hultsfred. Skulle gärna skriva eller ringa om jag kunde få ett nummer. Vi var goda vänner!
Marja Beckman
Skriv till mattias@voxvigor.se och fråga om han kan förmedla kontakten! /Marja, redaktionen