7 september, 2024
Kultur

Bokrecension: Vanliga människor : Autistens guide till galaxen

Porträtt utomhus på mörkhårig kvinna
Clara Törnvall.
Foto: Sofia Runarsdotter


Det finns en hel uppsjö av böcker om autism, men de flesta är skrivna av neurotypiker – alltså människor utan autism. Skildringarna av diagnosen tenderar därmed att problematiseras och generaliseras. Därför är Clara Törnvalls bok “Vanliga människor – Autistens guide till galaxen” ett välkommet och viktigt tillskott till samlingen! 

Majoriteten av samhällsmedborgarna består av människor som faller innanför den normala ramen vad gäller fysisk, mental och intellektuell förmåga. Därför utgår allt i samhället från dessa. När de normala pratar om dem som har ett annat funktionssätt, drar de sig inte för att generalisera grovt. De anser sig ofta vara högre stående individer på grund av sin fullkomlighet. Och den som avviker från funktionsnormen ska acceptera villkor som de vanliga själva aldrig skulle acceptera.

Clara Törnvalls bok Vanliga människor : Autistens guide till galaxen, är en svingande tillbakakaka. För här beskriver hon neurotypikerna på samma stereotypa sätt som neurotypiker många gånger beskriver autister: 
Att vara neurotypiker innebär att ens hjärna har utvecklats på ett annorlunda sätt. Det gör att man tolkar världen enligt en viss mall, och talar, tänker och rör sig annorlunda jämfört med autister /…/ Att vara normal eller vanlig är inget man kan rå för /…/ det beror inte på hur ens uppväxt har varit.

Undertoner och ”fluff” i neurotypikers kommunikation

Ett lysande exempel är hur vi kommunicerar, och vad det leder till. En autistisk person fokuserar på Ordet, säger vad hen menar och menar det hen säger. Varken mer eller mindre. Kort och koncist. Neurotypiker däremot, lägger in undertoner, tomma fraser och diverse krusiduller (av författaren benämnt som “fluff”)  i form av kroppsspråk och ansiktsuttryck. Neurotypiker tolkar alltid mellan raderna, efter tonfall eller kroppsspråk. Tolkar in annat än det som faktiskt sägs – och bemöter sina medmänniskor utifrån det.

En mycket viktig sak som boken behandlar är hur människor tenderar att acceptera en idé eller tolka ett förslag olika utifrån vem som levererar det, och inte vad förslaget eller idén faktiskt går ut på. Har du nått en tillräckligt hög status, popularitet och tillit får du support och spridning. Och detta i kombination med ett starkt grupptryck, kan som bekant få fruktansvärda konsekvenser… 

Den här boken är lika mycket en guide för neurotypikern. Autism är en alltmer vanligt förekommande diagnos. Med olika fallbeskrivningar tas jag som läsare med på en resa genom allehanda livssitutationer, där missförstånd ger upphov till konflikter. Boken är därmed en diplomatisk medlare mellan människor. 


Bidrar till viktiga perspektiv och insikter 

Det som är så bra med “Autistens guide till galaxen”, är att den ger mig som läsare ett fågelperspektiv på hur människor fungerar. För att lättare förstå hur autistiska personer fungerar, bör man ha deras perspektiv på hur neurotypiker fungerar. Jag får  många värdefulla insikter när jag läser den. Mer än en gång kommer jag på mig själv med att hummande och fnissande för mig själv säga “men eller hur?”, “exakt!” eller “fan vad sjukt!”.

Autism lir ofta framställd ofta som en problemdiagnos, men vem är det egentligen som har problem? Jag anser att grupptryck, tvärtomspråk och vita lögner/undanhållande av sanning är upphov till det hårda samhällsklimatet, som i sin tur bidrar till psykisk ohälsa, mobbning och allehanda konflikter. Det är faktiskt läskigt hur människor så strakt blir påverkade av andra att den fria viljan och den fria tanken suddas ut. Vem mår bra av att bära kläder de inte trivs i eller äta något de inte tycker om? Hur mycket av oss själva kan vi offra för att passa in i gruppen? I autismsammanhang nämns ofta begreppet maskning, och hur detta tröttar ut autisterna. Men Neurotypiker maskerar faktiskt också. Hela tiden. Låtsas, gör oss till, levererar vita lögner och pratar tvärtom-språket. Allt för att bli socialt accepterade.  

Boken borde ingå som obligatoriskt utbildningsmaterial, exempelvis för sjukvårdspersonal, ordningsvakter och butikspersonal.  


Av: Linda Åkesson


Titel: Vanliga människor : Autistens guide till galaxen
Författare: Clara Törnvall 
Illustratör: Anneli Furmark
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2023
Förlag: Naur & kultur ISBN: 9789127181861
Antal sidor: 183

Bokomslag Vanliga människor - autistens guide till galaxen

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Porträtt utomhus på mörkhårig kvinna
Linda Åkesson:
Bokrecension: Vanliga människor : Autistens guide till galaxen